Ook voorrang op sociale huurwoning voor economische daklozen

7 juni 2023

Je bent dakloos geworden door verlies van werk of scheiding. Dan heb je kans dat je voorrang krijgt op een sociale huurwoning vanaf 2024. De gemeente is van plan de groep, economische daklozen, toe te voegen aan het rijtje van voorrangsregelingen voor huisvesting. Sinds enkele jaren krijgen zorgpersoneel, politieagenten, docenten, jongeren, statushouders en mensen met medische urgentie voorrang op de woningmarkt. Daar komt nu dus een nieuwe groep bij.

Kwetsbare groepen en bepaalde beroepsgroepen hebben recht op voorrang

De voorrangsregeling voor deze groepen is nodig om kwetsbare groepen en bepaalde beroepsgroepen in Amsterdam een kans te geven op huisvesting. Val je niet onder een van deze doelgroepen dan is een sociaal huurhuis vinden wel heel lastig geworden. Het Parool schrijft dat slechts 23 van de 7000 woningen naar mensen gaan die niet in een voorrangssituatie zitten.

Regie over verdeling van beperkte woningaanbod

Wethouder Zita Pels wil de regie houden over de verdeling van het beperkte woningaanbod. De voorstellen van wethouder Pels worden dit najaar besproken in de gemeenteraad en staan nu open voor inspraak van Amsterdammers. De maatregelen zijn onderdeel van een breder pakket, zo is de gemeente bezig om een nieuwe aanpak te bedenken voor de volkshuisvesting in Amsterdam. Lees het hele artikel van het Parool hier.

Huurders Netwerk Amsterdam zet zich in voor het beëindigen van dakloosheid in de stad. We roepen beleidsmakers op om te investeren in sociale woningbouw en te zorgen voor een eerlijke verdeling van betaalbare woningen.

Zoek naar een pagina of bericht