Nieuwe Huisvestingsverordening 2024

7 juni 2023

Het college stelt een nieuwe Huisvestingsverordening op voor 2024. In de Huisvestingsverordening staan de regels voor verdeling, gebruik en wijziging van woonruimte. Ieder jaar wordt deze opnieuw bekeken. Ook dit jaar stelt het college wijzigingen voor. Tot en met 16 juli kan iedereen reageren op de voorstellen. Het HNA gaat de Huisvestingsverordening natuurlijk ook goed bekijken en een reactie geven. Natuurlijk kun je met ons meedenken en -discussiëren. Meld je in dat geval aan voor onze bijeenkomst.

In het kort stelt het college het volgende voor:

Minder B&B’s in drukke wijken

Voor iedere wijk is nu een maximaal aantal B&B’s vastgesteld. Dat maximum wil het college verlagen met 30 procent.

Wijziging voorrangsregeling huurwoningen

Het college stelt voor dat van alle leerkrachten, de leraren in het speciaal onderwijs voorrang krijgen. Een ander voorstel is dat niet alleen werkende, maar ook politiemensen in opleiding in aanmerking komen voor de regeling.

Meer woningen voor jongeren die niet voldoen aan ‘bindingseis’

Jongeren tot en met 27 jaar krijgen voorrang op jongerenhuurwoningen als ze in de afgelopen 10 jaar minstens 6 jaar aaneengesloten in Amsterdam hebben gewoond. Dat noemen we ‘de bindingseis’. In de praktijk blijkt dat sommige jongeren net buiten de regeling vallen. Bijvoorbeeld omdat ze vanwege een studie tijdelijk buiten Amsterdam hebben gewoond. Het college wil dat de jongerenvoorrang geldt voor de helft, in plaats van het hele woningaanbod voor jongeren. Zo blijft een groter deel van de jongerenwoningen ook beschikbaar voor jongeren die (nog) niet voldoen aan de bindingseis.

Ook urgentie voor kwetsbare economisch daklozen

Economisch daklozen zijn mensen die dakloos zijn geworden doordat ze bijvoorbeeld hun baan kwijt zijn of gescheiden zijn. Deze groep wordt toegevoegd aan de groep mensen die met voorrang recht kan krijgen op een sociale huurwoning.

Zoek naar een pagina of bericht