Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting is geen verbetering voor huurders

27 april 2023

Het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) is kritisch over de voorgestelde Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV) van de gemeente Amsterdam. ‘’Wij zijn positief dat er voor de AAV een uitgebreid meedenk-traject georganiseerd is maar vinden dat dit plan huurders in Amsterdam weinig bescherming biedt.’’ zegt een netwerkdeelnemer van het HNA. Het HNA heeft daarom gereageerd met een uitgebreide reactie op deze zienswijze. Om het tij te keren en gelijke kansen te creëren voor woningzoekenden, huurders en kopers, is een radicaal ander beleid nodig. In de voorgestelde aanpak zien wij geen enkele maatregel die een spaak in het wiel van de woningmarkt als ongelijkheidsmachine steekt.

AAV biedt huurders weinig bescherming

Volgens het HNA geeft deze AAV huurders weinig bescherming en wordt de positie van huurders met deze aanpak niet of nauwelijks verbeterd. Met een gelijkblijvend inkomen zullen de woonlasten met deze aanpak blijven groeien. Dit betekent dat de armoede blijft groeien en de onzekerheid voor huurders blijft bestaan.

Kloof tussen huurders en kopers wordt niet kleiner

In de analyse van de AAV wordt met feiten en cijfers goed weergegeven hoe groot de woningnood is. De desastreuze gevolgen van de woonpolitiek van de afgelopen jaren is daarmee goed zichtbaar geworden. Het heeft geleid tot een grote woningnood en een groeiende kloof tussen huurders en kopers. In de AAV is nauwelijks aandacht voor deze kloof. Voor huurders en hun kinderen is het kopen van een huis vrijwel onhaalbaar geworden. Terwijl uit onderzoek blijkt dat veel woningzoekenden het liefste willen kopen. Het HNA vindt dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar deze kloof en uitgebreider nagedacht moet worden hoe deze kloof verminderd kan worden.

Wonen blijft een verdienmodel

Het HNA vindt dat er bij de oplossingen voor de woningnood teveel wordt gekeken in de richting van huurders. Kopers en verhuurders hebben jarenlang kunnen profiteren van gunstige regelingen zoals de hypotheekrenteaftrek en verhuurdersheffing. Terwijl huurders te maken krijgen met een jaarlijkse huurverhoging en inkomensafhankelijke huurverhogingen. Het HNA vindt dat gekeken moet worden naar het versterken van het woonrecht en het inperken van het eigendomsrecht.

Investeer in de sociale huurwoningvoorraad

Het HNA vindt dat de winsten op de verhuur van woningen ten goede moeten komen aan de huurders en niet aan de eigen organisatie van de corporatie. Juist nu commerciële marktpartijen het laten afweten moeten woningcorporaties en de overheid samen investeren in het vergroten van de sociale huurwoningvoorraad. Het HNA verwacht van de gemeente Amsterdam en de corporaties dat zij daarvoor een gezamenlijk beroep doen op het Rijk voor extra (financiële) middelen voor nieuwbouw.

Geen keerpunt in desastreuze woonbeleid

Het HNA kan niet anders concluderen dan dat de voorgestelde aanpak geen keerpunt is in het desastreuze woonbeleid van de afgelopen decennia, maar een sluitstuk. Eigendomsrecht gaat vóór woonrecht. Geen volkshuisvesting, maar sociale huurwoningen die alleen voor de minima en voorrangsgroepen zijn. Corporaties die te hoge huren (moeten) vragen aan deze minder kapitaalkrachtige groepen omdat ze dat geld gebruiken voor de financiering van de noodzakelijke nieuwbouw. En dan wordt er ook de sterk geslonken voorraad sociale huurwoningen toegeëigend als publiek eigendom ten koste van de huurders met een middeninkomen.

Beeldmateriaal: Nick Scheerbart via Unsplash.

Zoek naar een pagina of bericht