Verslag van de themabijeenkomst van 28 maart

16 april 2024
Verslag van de themabijeenkomst van 28 maart

Huur te duur. Huur kan omlaag. Huur moet omlaag.

Verslag van de themabijeenkomst van 28 maart

Donderdag 28 maart hielden we een themabijeenkomst over de hoog oplopende huren. Locatie was de Veemvloer in Het Veem, een oud kraakpand. Mooie locatie die we kennen van Buitenhof. Prachtig uitzicht op het binnen IJ. De inleiding werd verzorgd door Evert Bartlema, directeur van !WOON. Bartlema zette uiteen hoe het zit met de corporatiefinanciën. Hoe ziet het huishoudboekje eruit? Waar komt het geld vandaan, waar gaat het naartoe, welke keuzes kunnen corporaties maken?  (link naar presentatie van EB) De discussie spitste zich toe op de vraag waarom corporaties, en dus huurders, moeten betalen voor nieuwbouw. Hoort dat geld niet te komen uit de algemene middelen? En hoe redelijk is de hoge belasting op de waardestijging van corporatiewoningen?

Na de pauze kwamen drie sprekers aan het woord over wat te doen tegen de aanhoudende huurverhogingen. Flavio del Pomo presenteerde het actiemodel van Wij Weigeren de Huurverhoging. https://docs.google.com/presentation/d/10qE8w164jBetT3-_zGgRqskGksawn02k. Spike Snellens vertelde wat er via de huurcommissie mogelijk is. Op de site van de huurcommissie vind je vijf manieren om de huur omlaag te krijgen: aanvangshuur toetsen, voorstel huurverlaging op basis van punten, verlaging op grond van inkomensdaling/terugdraaien inkomensafhankelijke huurverhogingen, tijdelijke verlaging wegens gebreken, eenmalige huurverlaging voor huurders met een  laag inkomen.

https://www.huurcommissie.nl/huurders/sociale-huurwoning/huurprijs-beoordelen.

Wat betreft  de gronden om bezwaar te maken tegen de aankomende huurverhoging, waar het ook even over ging, verwees hij naar de site van de Woonbond: https://www.woonbond.nl/thema/huren-en-geld/redenen-bezwaar-te-maken/ Jonneke Bekkenkamp tenslotte pleitte voor het aangaan van een taalstrijd. Niet meegaan met het jargon van betaalbare huren (lees maximaal haalbare huren), doorstromen (lees uitroken) en prestatieafspraken (lees collaboratie afspraken). Zij werkt aan een Hart voor Huren alfabet met alternatieve termen.

Zoek naar een pagina of bericht