In het televisieprogramma Kassa zegt hoogleraar Privaatrecht en Europees Consumentenrecht Marco Loos dat huurders in de vrije sector mogelijk recht hebben op duizenden euro’s compensatie vanwege onrechtmatige huurverhogingen. Afspraken in huurcontracten voor de verhogingen voldoen mogelijk niet aan Europese wetgeving voor consumentenovereenkomsten. Henk Nijboer, PvdA, vindt dat de minister dit moet gaan uitzoeken. Daarom gaat hij kamervragen stellen over dit onderwerp.
Consument moet kunnen inschatten wat de economische gevolgen zijn van de overeenkomst
Afspraken in contracten om een prijs te verhogen voor een product of een dienst moeten voldoen aan Europese wetgeving uit 1993. Lange tijd was niet helemaal duidelijk hoe groot de gevolgen van deze Europese Richtlijn zijn. Maar ongeveer 10 jaar geleden bleek in een zaak dat het Europese Hof van Justitie de regels streng interpreteert. Op basis van onder meer deze uitleg stelt hoogleraar Marco Loos nu dat een consument op basis van het contract al moet kunnen inschatten wat de economische gevolgen zijn van de overeenkomst. Belangrijk is daarom dat de reden voor een prijsverhoging en de wijze waarop de prijsverhoging kan plaatsvinden in de overeenkomst staan. Dat pas later met bijvoorbeeld een aankondigingsbrief voor de prijsverhoging uitleggen is niet voldoende. Loos vermoedt dat veel huurcontracten in de vrije sector niet aan deze eisen voldoen.
Doe mee aan onderzoek televisieprogramma Kassa
Televisieprogramma Kassa doet onderzoek naar huurverhogingen in de vrije sector. Heb jij een huurwoning in de vrije sector gehuurd en viel de aanvangsdatum van het contract op een datum tussen 1994 en 2021? En stond in jouw contract onduidelijk omschreven waarom de huur zou mogen worden verhoogd? Doe dan mee aan het onderzoek van televisieprogramma Kassa.
Beeldmateriaal: Logo van televisieprogramma Kassa, BNN VARA