Campagne voor bestaanszekerheid gestart

8 juni 2023

Een grote groep mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maakte geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Dit blijkt uit het nieuwe rapport van het Meldpunt EnergieAlarm van de Woonbond. Slecht nieuws voor veel mensen, want dit raakt direct aan de bestaanszekerheid van mensen. Daarom is een campagne gestart om de politiek hier bewust van te maken. Energiearmoede is daarin ook een belangrijk onderwerp.

Verhuurder neemt niet altijd energiebesparende maatregelen

De Woonbond heeft 902 unieke meldingen van huurders bekeken. Veel van deze melders, namelijk 60%, kwam vanwege het inkomen niet in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van € 1.300,-. Dat is schrijnend want deze toeslag is hard nodig voor veel huurders. Voor huurders is het extra lastig dat zij de verhuurder moeten vragen om energiebesparende maatregelen te nemen. Helaas is niet iedere verhuurder bereid om dat te doen. De dure energierekening komt zo te liggen bij de huurder.

Start campagne van de Landelijke Armoedecoalitie

Deze week is de campagne van de Landelijke Armoedecoalitie(externe link) begonnen. Met een brandbrief, persoonlijke verhalen en talloze harde feiten roept dit brede samenwerkingsverband de politiek op om bestaanszekerheid voor iedereen te verankeren in de rijksbegroting voor 2024.

Zoek naar een pagina of bericht