Wet Verbod Tijdelijke verhuur aangenomen

20 november 2023
Wet Verbod Tijdelijke verhuur aangenomen

HNA zet vraagtekens bij handhaving

Amsterdam – 20 november 2023 – De Eerste Kamer heeft de initiatiefwet van PvdA – CU aangenomen om Tijdelijke Verhuur te verbieden. Dat is positief nieuws voor de Amsterdamse huurders. Het Huurdernetwerk Amsterdam (HNA) hoopt dat de bestaansonzekerheid en de stress, die bijna de helft van de huurders van particuliere huurwoningen in Amsterdam nu ondervinden, minder wordt. Dat er minder sprake zal zijn van gedwongen verhuizingen na twee jaar of exorbitante huurverhogingen. Het is een goede stap in de richting van een betere bescherming van huurders.

Edith de Jong, voorzitter HNA: “Waarbij het de vraag is hoe Amsterdam dit verbod gaat handhaven, want daar komt het nu op aan. Zeker gezien de zeven uitzonderingen die gemaakt zijn voor onder meer de kleine particuliere verhuurders die hun pensioengeld in het huis hebben zitten, de proefsamenwoners en de verhuur aan directe familieleden.”

Onaanvaardbare inbreuk

Ondanks het “Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst” blijven de mogelijkheden die er al waren voor corporaties om specifieke doelgroepen tijdelijk te huisvesten bestaan. Het HNA blijft erbij dat “huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd” de norm moeten zijn. Tijdelijke verhuur van sociale huurwoningen is een onaanvaardbare inbreuk op de huurbescherming.

Over het Huurders Netwerk Amsterdam

Doel van de Vereniging HNA is het behartigen van de (im)materiële belangen van alle huurders en huurwoningzoekenden in de gemeente Amsterdam. De vereniging zet zich in voor voldoende betaalbare, duurzame, kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen en woonruimte. Het HNA maakt zich hard voor leefbare buurten en leefomgeving. Zowel individuele huurders in de sociale en commerciële sector als huurdersorganisaties kunnen lid worden van de Vereniging HNA. Er wordt een geringe contributie gevraagd. Aanmelden kan via onze site.

Noot voor de redactie: Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de Vereniging HNA, Marike Timmermans, op 06 – 505 282 33 of mailen naar communicatie@HNA.nl.

 

Zoek naar een pagina of bericht