Overheid zwicht voor marktwerking

23 november 2023
Overheid zwicht voor marktwerking

Beleggers cashen en huurders blijven de dupe

Amsterdam – 22 november 2023 – In november heeft demissionair minister De Jonge het wetsvoorstel Betaalbare Huur verder aangepast. De minister zwicht hiermee voor de wensen van de beleggers ten koste van de wensen van de huurders(organisaties). Het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) betreurt deze aanpassingen. Het is toegeven aan de marktpartijen die in goede tijden stevig verdiend hebben aan de nieuwbouw. Het HNA onderkent het risico dat de Raad van State signaleert; het risico dat particuliere en commerciële beleggers niet meer willen investeren in huurwoningen in de vrije sector. Daarom dringt het HNA er bij de gemeente Amsterdam op aan om de volkshuisvesting weer in handen te geven van woningcorporaties, zodat huurders niet afhankelijk worden van de grillen van de markt.

Het wetsvoorstel beoogt de regulering van een deel van de vrije sector huurwoningen, met aanpassingen in huurpunten. Hierdoor worden woningen met een huur tussen de €808 en €1.123 (“middeldure huur”) beschermd. In een poging beleggers tegemoet te komen en de nieuwbouw van middeldure woningen weer op gang te brengen (deze lag in Amsterdam dit jaar vrijwel stil) is de maximale huurprijs voor middeldure huurwoningen met meer dan €100 per maand verhoogd tot €1.235.

Edith de Jong, voorzitter van het HNA: “Het HNA wil bovenal dat de gemeente Amsterdam goede volkshuisvesting stimuleert en niet de marktwerking. Juist niet –commerciële woningcorporaties moeten in het gat springen dat nu dreigt te ontstaan, zonodig met financiële steun van de overheid in de vorm van cofinanciering of borgstellingen. Voordat deze vrije sector huurwoningen verdwijnen in de koopsector en het aantal betaalbare huurwoningen verder terugloopt.

Verslechterde huurderspositie

De positie van de Amsterdamse huurders verslechtert. Kopen is niet voor elke huurder een haalbaar alternatief. Wanneer de gemeente Amsterdam nalaat om de voorraad betaalbare woning afdoende te beschermen, zal de kloof tussen kopers en huurders steeds groter worden en zullen steeds grotere groepen huurders in de problemen komen. En zullen steeds grotere groepen Amsterdammers buiten spel staan.

Over het Huurders Netwerk Amsterdam

Doel van de Vereniging HNA is het behartigen van de (im)materiële belangen van alle huurders en huurwoningzoekenden in de gemeente Amsterdam. De vereniging zet zich in voor voldoende betaalbare, duurzame, kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen en woonruimte. Het HNA maakt zich hard voor leefbare buurten en leefomgeving. Zowel individuele huurders in de sociale en commerciële sector als huurdersorganisaties kunnen lid worden van de Vereniging HNA. Er wordt een geringe contributie gevraagd. Aanmelden kan via onze site.

Noot voor de redactie: Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de Vereniging HNA, Marike Timmermans, op 06 – 505 282 33 of mailen naar communicatie@HNA.nl.

 

Zoek naar een pagina of bericht