Stop tijdelijke huurcontracten

31 oktober 2023
Stop tijdelijke huurcontracten

Het initiatiefvoorstel van Nijboer en Griswin om tijdelijke huurcontracten te verbieden komt op 7 november in de Eerste Kamer. Voor de zomer ging een ruime meerderheid van de Tweede Kamer al akkoord. De demissionaire regering wilde verdere behandeling van dit  voorstel stilleggen, maar gelukkig neemt de Eerste Kamer dit nu in behandeling. Het streven blijft om per 1 januari 2024 tijdelijke huurcontracten te verbieden, maar gezien de tijd zal dat waarschijnlijk niet lukken.

Voor Amsterdam is dit wetsvoorstel van cruciaal belang. Want 30% van alle woningen in Amsterdam valt onder de particuliere vrije huursector en ongeveer de helft daarvan wordt tijdelijk, dat is voor 2 jaar, verhuurd. Het gaat hier dus om 15% van alle Amsterdamse woningen. Waar nu huurders elke 2 jaar – of sneller – op straat gezet worden en bij elke huurderswisseling de huur weer met sprongen omhoog gaat.

Het HNA hoopt dat de Eerste Kamer zijn rug recht houdt en dit voorstel snel aanneemt. Meer informatie vindt je hier. Het voorstel regelt dat de, met de Wet doorstroming huurmarkt 2015 geintroduceerde algemene huurovereenkomsten voor bepaalde tijd, worden teruggedraaid.

Zoek naar een pagina of bericht