Verhuurder is het niet eens met bezwaar tegen huurverhoging

8 mei 2023

Eind maart/begin april krijgen veel huurders in Nederland een brief of mail van de verhuurder. De jaarlijkse huurverhoging wordt weer aangekondigd. Wettelijk is vastgelegd met hoeveel procent de huur van een huurwoning verhoogd mag worden. Soms doet de verhuurder een voorstel voor huurverhoging die volgens de huurder niet klopt. Als je op tijd bent kun je bezwaar maken tegen deze huurverhoging. Helaas is de verhuurder het niet altijd eens met jouw bezwaar. Wat dan?

Verhuurder is het niet eens met bezwaar tegen huurverhoging

Je hebt (op tijd) bezwaar gemaakt tegen de huurverhoging. Toch vindt de verhuurder dat de huurverhoging gewoon betaald moet worden. Jullie zijn het niet met elkaar eens. Kan gebeuren. Gelukkig is er een instantie die de situatie kan beoordelen. Dat is de huurcommissie.

Huurcommissie beoordeelt of huurverhoging terecht is of niet

De verhuurder moet binnen 6 weken na de voorgestelde ingangsdatum van de huurverhoging aan de Huurcommissie vragen om de huurverhoging te beoordelen. Zij bekijken de zaak en doen een uitspraak. De verhuurder kan dus niet zelf bepalen dat jouw bezwaar afgewezen wordt, dat kan alleen de Huurcommissie.

De Huurcommissie kan twee uitspraken doen

Blijkt dat de jaarlijkse huurverhoging redelijk is? Dan gaat de hogere huurprijs in vanaf de voorgestelde ingangsdatum van de huurverhoging (met terugwerkende kracht).

Is de huurverhoging niet redelijk? Dan gaat de huurverhoging niet door of de Huurcommissie stelt een nieuwe redelijke huurprijs vast. De uitspraak van de Huurcommissie kost 25 euro. Afhankelijk van wat de uitspraak is moet dit betaald worden door de huurder of verhuurder.

Meer weten?

Kijk op de website van de Huurcommissie. Daar staat heel veel informatie over dit onderwerp.

Zoek naar een pagina of bericht