Raad van State: ongelijke behandeling van huurders in de commerciële sector

30 november 2022

Het kabinet wil huurders bij een woningcorporatie met een laag inkomen volgend jaar een eenmalige huurverlaging geven. In haar advies aan minister Hugo de Jonge wijst de Raad van State de minister op ongelijke behandeling van huurders in de commerciële sector.

Corporatiehuurders met een laag inkomen hebben recht op huurverlaging

Het wetsvoorstel is één van de maatregelen in ruil voor afschaffing van de verhuurdersheffing en onderdeel van de Nationale Prestatieafspraken Woningcorporaties. Corporatiehuurders met een laag inkomen (120% van het sociaal minimum) hebben hierdoor recht op een huurverlaging tot €550,- als zij nu meer dan dat bedrag betalen.

Geen recht op huurverlaging in de commerciële sector

Sociale huurders in de commerciële sector zijn uitgesloten. Maar huurders met een laag inkomen wonen niet enkel bij een woningcorporatie. Bijna 1 op de 6 sociale huurders huurt in de commerciële sector. Binnen dit wetsvoorstel wordt de ene huurder met een laag inkomen geholpen door een lagere huur en de andere huurder niet.

In een zienswijze op dit wetsvoorstel heeft de Federatie Huurders Commerciële Sector aandacht gevraagd voor deze ongelijke behandeling van huurders op basis van hun verhuurder. Lees het volledige bericht op de website van de Federatie Huurders Commerciële Sector. 

Zoek naar een pagina of bericht