Motie Grinwis en Bontebal voor het versneld uitfaseren van enkelglas

1 december 2022
beslagen raam

In 2030 moet enkelglas verdwenen zijn uit huurwoningen. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd van Pieter Grinwis (Christen Unie) en Henri Bontebal (CDA). Zij willen dat enkelglas in huizen wordt vervangen door glas dat beter isoleert. Met het steunen van deze motie verzoekt de Tweede Kamer het kabinet om met een plan van aanpak te komen tegen enkelglas. Bij enkelglas verdwijnt veel warmte via de ramen naar buiten. Dit leidt tot een onnodig hoge energierekening en tot energieverspilling.

De maatregelen die Grinwis en Bontebal voorstellen om van enkelglas af te komen, zijn:

  • Aftrekken van huurpunten als een woning enkelglas heeft. Daardoor wordt de maximale huur die een verhuurder kan vragen voor een sociale huurwoning lager.
  • Verbod op enkelglas in een verhuurde woning in 2029 of 2030. Eerder is afgesproken dat een woning met enkelglas na 2030 niet aan nieuwe huurders verhuurd mag worden. Met dit voorstel mag een woning dus ook niet meer aan de zittende huurder verhuurd worden.

Campagne Veilig en warm de winter door

Helaas hebben nog veel huishoudens enkelglas. Door de hoge energiekosten zijn veel mensen op zoek naar manieren om energie te besparen. De brandweer geeft tips hoe huishoudens veilig en warm de winter door kunnen komen. De Woonbond voert campagne om huurders te helpen energie te besparen. Voor tips en inspiratie ga je naar woonbond.nl/haalenergieuitjerekening.

Zoek naar een pagina of bericht