Wie kan de woningbouw uit de impasse halen? Woningcorporaties niet volgens woningmarktkenner Jasper du Pont.

28 november 2022

De huizenprijzen kelderen en de nieuwbouw loopt vast. In het artikel ‘Hugo de Jonge kan zijn beloftes onmogelijk waarmaken’ wordt ingegaan op vraag wie de woningbouw uit de impasse kan halen. Volgens Woningmarktkenner en data-analist Jasper du Pont gaan woningscorporaties de nieuwbouwproductie niet redden. ‘Vaak participeren ze in een groter project, waarin ook vrije huur en koop zit. Als beleggers en ontwikkelaars binnen zo’n project afhaken, gaan corporaties zeker niet op eigen gelegenheid door. Ze kampen met dezelfde problemen als andere marktpartijen.’

Dat is een probleem voor het kabinet, want van de 900.000 te bouwen woningen tot 2030, zijn er 270.000 bestemd voor de sociale sector. Maar Aedes waarschuwde eerder dit jaar al dat daarvoor geen ruimte is. Niet als het gaat om stikstof, noch fysiek: gemeenten en corporaties beschikken volgens de corporatiekoepel over te weinig locaties.

Daarnaast blijkt uit door het Algemeen Dagblad opgevraagde overheidscijfers dat corporaties de komende jaren zo’n 90.000 woningen gaan slopen en zo’n 100.000 woningen gaan verkopen. Mochten corporaties aan hun deel van de bouwopgave voldoen, dan komen er tot 2030 netto maar zo’n 80.000 woningen bij. Het gehele artikel is te lezen op de website van Vastgoedmarkt.

Zoek naar een pagina of bericht