Passende woonruimte voor ouderen

19 december 2022

Cees van Boven, directeur Woonzorg Nederland, heeft bij de Overlegtafel Woonruimteverdeling van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) als spreker gesproken over hoe ouderen kunnen doorstromen naar passende woonruimte. Het HNA is voorstander van het labelen van woningen voor ouderen. In de Provinciale Prestatieafspraken staat dat er specifiek gebouwd moet worden voor ouderen. Hiermee wordt gezorgd voor passende woonruimte waardoor huizen vrijkomen voor andere woningzoekenden. Het HNA wil Woonzorg Nederland graag helpen bij het realiseren hiervan.

Zet in op meer geclusterde woonvormen

Cees van Boven vindt dat er meer geclusterde woonvormen moeten komen omdat het aandeel alleenstaande ouderen gaat groeien van 1,2 miljoen naar 1,8 miljoen. Als ouderen samen zelfstandig gaan wonen heeft dit een positief effect op de zorg- en woonopgave. Bewoners kunnen elkaar ondersteunen in zorg. Met de corporaties zijn, wegens de afschaffing van de verhuurdersheffing, afspraken gemaakt dat zij 300.000 van de 900.000 te bouwen woningen moeten bouwen. Een deel van deze woningen moeten geschikt worden voor bewoners die zorg nodig hebben. Het aantal verpleeghuizen wil het kabinet namelijk niet uitbreiden.

Verleid ouderen om door te stromen naar passende woonruimte

Woonzorg wil ouderen verleiden om door te stromen naar passende woonruimte. Cees van Boven heeft verschillende voorbeelden van hoe ouderen kunnen wonen. Bijvoorbeeld in een gemeenschap, zelfstandig met extra hulp, in een complex met verschillende functies (mengvorm van gewone woningen, zorgwoningen met een crèche of zorgverleners onder één dak) of intramuraal.

Trek op met de gemeente voor een woonzorgvisie

Cees van Boven is lid van de Taskforce Wonen en Zorg samen met de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG), Actis (zorg), Vereniging van Woningcorporaties AEDES,  Zorgverzekeraars Nederland en Binnenlandse zaken. Deze taskforce wil ervoor zorgen dat alle Nederlandse gemeenten in hun woonvisie iets over ouderen en vergrijzing opnemen. Dit betekent dat het ook voor gemeenten belangrijk is om aandacht te hebben voor geclusterde woonvormen en in hun beleid een woonzorgvisie opnemen. Het HNA kan zich richten tot de gemeente om mee te denken over passend beleid. Cees van Boven adviseert het HNA bij de gemeente te pleiten voor een integraal programma wonen en ouderen inclusief de aantallen en woonvorm. Tevens pleit hij voor flankerend beleid: verleiden en het doorontwikkelen van de vormen die er nu al zijn. Bijvoorbeeld van groot naar klein en van hoger naar beter.

Input voor de Aanpak Volkshuisvesting

Voor de deelnemers van de Overlegtafel Woonruimteverdeling was dit een interessante lezing van Cees van Boven. Deze informatie gebruikt de overlegtafel voor hun input voor de Aanpak Volkshuisvesting.

 

Zoek naar een pagina of bericht