OWA50+ maakt zich sterk voor woongroepen voor ouderen

19 december 2022

Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) komt op voor de belangen van de huurders in Amsterdam. Om een vuist te kunnen maken gaat HNA zo veel mogelijk samenwerkingen aan met huurdersverenigingen. Inmiddels zijn tientallen huurdersverengingen aangesloten. Sinds september 2022 hoort OWA50+ ook bij ons netwerk. OWA50+ maakt het mogelijk dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen door samen te wonen in woongroepen. Ongeveer acht jaar geleden hebben bewoners van Woongroepen van Ouderen zich verenigd. Er ontstond een netwerk met het doel informatie uit te wisselen en sterk te staan bij de gemeente bij woongroep vraagstukken. We stellen Marijke Verdult van OWA50+ een paar vragen om kennis te maken met deze Netwerk belangen groep.

Hoeveel huurders zijn bij jullie aangesloten?

Er zijn nu circa 40 woongroepen van ouderen aangesloten bij OWA50+. Dat aantal willen wij vergroten want we weten dat Amsterdam het dubbele aantal Woongroepen van Ouderen heeft. Deze woongroepen variëren onderling sterk in het aantal huurders. Het exacte aantal is ons niet bekend.

Welk doel streven jullie na als OWA50+?

Wij willen de belangen behartigen van Woongroepen van ouderen in Amsterdam. Daarnaast werken wij aan de bekendheid van het wonen in een Woongroep van Ouderen en wijzen we woongroepen waar ze woongroep-zoekers kunnen vinden. We zijn met !Woon in gesprek om deze match making functie serieus vorm te geven. Uiteraard informeren wij onze achterban over actuele zaken. Zo hebben wij bijvoorbeeld recent mee gediscussieerd over de Aanpak Volkshuisvesting. Maar vragen wij ook aandacht, bij bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam, om gebruik te maken van de ervaring en expertise van bestaande Woongroepen van Ouderen.

Waarom hebben jullie je aangesloten bij HNA?

Wij vinden het belangrijk om ons netwerk te verbreden, HNA kan ons hiermee helpen. OWA50+ is geen rechtspersoon en beschikt niet makkelijk over budget om kosten die we maken t.b.v. onze doelstellingen te financieren. In het Programma Ouderenhuisvesting Gemeente Amsterdam 2019-2022 wordt o.a. ingezet op zelfstandige geclusterde ouderenwoningen. Wij missen bij die plannen het belang van ondersteuning van reeds bestaande Woongroepen van Ouderen. In een ledenonderzoek van LVGO verwachten veel deelnemers aan woongroep-initiatieven met de overgang naar een woongemeenschap bij te dragen aan doorstroming op de overspannen woningmarkt. Ook kunnen woongroepen helpen met het uitstellen van intensieve zorg. Want Gemeenschappelijk wonen maakt het mogelijk dat ouderen niet of pas later gebruik maken van zeer dure zorgvoorzieningen (verzorgingshuizen en verpleeghuizen). Dit zijn drie mooie voorbeelden waarvan wij hopen met HNA ondersteuning te krijgen voor ons pleidooi zodat er meer aandacht komt voor Woongroepen van Ouderen in Amsterdam.

Wat verwachten jullie van de samenwerking?

Met de samenwerking hopen wij onze bekendheid te vergroten en onze thema’s goed onder de aandacht te brengen. Daarnaast kan met financiële en praktische ondersteuning een website gelanceerd worden en informatiebijeenkomsten georganiseerd worden.

Welk thema willen jullie vooral agenderen?

We zullen ons eerst in moeten werken, kijken hoe de overleg structuren van HNA werken. Meedoen aan wat al wordt georganiseerd en daarna willen we graag inzetten op naamsbekendheid, eventueel een overlegtafel Bestaande Woongroepen van Ouderen en de Gemeentelijke aanpak oprichten. Zodat we met HNA leden en OWA50+ leden kunnen overleggen.

Tip: Bezin je bijtijds over je woontoekomst, en weet dat wanneer je belangstelling hebt voor het wonen in een Woongroep van Ouderen, je je al vrij jong moet aanmelden. Woongroepen willen allemaal verjonging van de meestal op leeftijd zijnde leden. Dus kijk rond en meld je vanaf 50 jaar eventueel al aan. Het kan namelijk vele jaren duren voor er een woongroep woning voor je vrij komt.

Kijk voor ouderen woongroepen op: Vind een woongroep – LVGO.

Kijk voor alle leeftijd woongroepen op: Alle informatie over woongroepen vind je op Woongroepen.nl

(Beeldmateriaal via Unsplash, fotograaf Jack Finnigan)

Zoek naar een pagina of bericht