Overlegtafel draagt oplossingen aan om huurwoningen betaalbaar te houden

16 januari 2023

Terwijl de huren in de vrije sector landelijk zijn gedaald, blijven ze in Amsterdam in stevig tempo stijgen. De huurprijzen voor mensen die zijn aangewezen op deze duurdere huurwoningen, gingen het afgelopen jaar met bijna 11 procent omhoog. Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) zet zich in voor betaalbare huurwoningen in Amsterdam.

Problematiek rondom betaalbaarheid van huurwoningen

Flora te Riet zit als deelnemer in de Overlegtafel Betaalbaarheid huren en Passend wonen. In deze overlegtafel wordt besproken hoe de problematiek rondom betaalbaarheid van huurwoningen en passend wonen verbeterd kan worden. Volgens Flora zijn er een paar redenen waarom de huurprijzen in de vrije sector extreem blijven stijgen in Amsterdam:

  • te veel huurders zijn aangewezen op deze sector.
  • er is te weinig regulering en bescherming van huurders (zittende en nieuwe).
  • nieuwbouw van de laatste jaren, die vooral duur en klein was en door huurverhogingen steeds duurder werd.

Overlegtafel Betaalbaarheid huren en Passend wonen zoekt naar oplossingen

In het HNA werkplan staat beschreven wat deze overlegtafel als oplossing ziet. Een oplossing is verdere regulering en uitbreiding van huurbescherming voor vrije sector huurders. Een uitbreiding van het woningwaarderingstelsel (WWS) tot 300 punten zorgt ervoor dat bijna alle woningen hieronder vallen. De verleiding om woningen tot net over de puntengrens op te krikken wordt dan voorkomen. De overlegtafel heeft een concept reactie opgesteld voor internet consultatie over de plannen van de minister hierover.

Daarnaast heeft de overlegtafel input geleverd in het voortraject van de participatie Aanpak volkshuisvesting Amsterdam. De gemeente Amsterdam probeert met dit traject samen met verschillende partijen en inwoners een plan te ontwikkelen om problemen in de Volkshuisvesting aan te pakken.

 

 

Zoek naar een pagina of bericht