Netwerkdeelnemers HNA denken mee over de Aanpak Volkshuisvesting

2 januari 2023

Veel netwerkdeelnemers van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) hebben deelgenomen aan de Aanpak Volkshuisvesting. In Amsterdam is een gebrek aan passende en betaalbare woningen. De gemeente Amsterdam probeert samen met verschillende partijen en inwoners een plan te ontwikkelen om problemen in de Volkshuisvesting aan te pakken. Han Wanders, deelnemer van de overlegtafel Woonparagraaf en prestatieafspraken, heeft ook meegedacht over de Aanpak Volkshuisvesting. ‘Bedenk dat op elke sociale huurwoning in 2021, die opnieuw in de verhuur ging, gemiddeld 483 reacties kwamen. Het aantal reacties is een verdubbeling ten opzichte van 2015. Eigenlijk is er een Deltaplan nodig om deze problematiek op te lossen. Het perspectief op een woning moeten we kunnen gaan geven in de toekomst.’ zegt Han Wanders. Tijdens themabijeenkomsten hebben onze netwerkdeelnemers onze visie over een gezonde Volkshuisvesting gedeeld.

Inbreng HNA

Han Wanders heeft samen met een aantal anderen namens het HNA een schriftelijke reactie gestuurd. Daarin heeft het HNA speerpunten opgenomen voor de Aanpak Volkshuisvesting.

Uitbreiding aanbod van sociale huurwoningen

Het HNA is van mening dat er een uitbreiding van het aanbod van sociale huurwoningen en huurwoningen die net boven de sociale huurgrens moet komen. De omvang van het aantal mensen dat recht heeft op sociale huurwoningen groeit terwijl het aanbod door verkoop, sloop en liberalisatie daalt. De afspraak met corporaties om jaarlijks 2500 woningen bij te bouwen wordt daarnaast niet gehaald. Dat moet veranderen.

Betaalbaarheid van huren en verduurzaming

Huren worden voor veel mensen te hoog. Han Wanders: ‘Normaal gesproken is de huurontwikkeling inflatievolgend maar met deze inflatie is dat niet redelijk meer.’ Daarom is het HNA voorstander van afspraken over een stop op huurverhoging of een gematigde huurontwikkeling in zowel de sociale als de particuliere sector. Ook afspraken over het investeren in duurzaamheid mag niet ontbreken in de Aanpak Volkshuisvesting.

Leefbare wijken

Iedere wijk moet geschikt zijn voor jong en oud. Dat is nu helaas niet het geval. Het HNA vindt dat er meer aandacht moet zijn voor leefbare wijken met goede en voldoende voorzieningen voor jong en oud. Onderwijs en speelvoorzieningen voor kinderen, een passend winkelaanbod voor iedereen en zorgvoorzieningen. Het HNA vindt dat er voor de Aanpak Volkshuisvesting aandacht moet zijn voor de voorzieningen die nodig zijn voor de basisbehoeften van mensen.

Inspraak januari 2023

Hoe de gemeente alle reacties verwerkt heeft zij gedeeld tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger. Dit en meer is terug te vinden op de website van de gemeente Amsterdam. Het eerste voorstel wordt nu gemaakt door de gemeente. De inspraak start naar verwachting in januari 2023. Uiteraard kijkt en denkt het HNA kritisch mee. ‘Het is positief dat de gemeente Amsterdam deze weg is ingeslagen en wij de gelegenheid hebben gekregen om mee te denken met deze aanpak.’ zegt Han Wanders. ‘Natuurlijk willen we graag betrokken blijven bij deze aanpak. De informele kant is nu achter de rug en straks begint de formele kant. Hopelijk herkennen wij de inbreng van ons en vele anderen terug in het voorstel van de gemeente.’

 

 

 

Zoek naar een pagina of bericht