Open brief aan de Tweede Kamer: Bevries de huren

18 december 2023
Open brief aan de Tweede Kamer: Bevries de huren

Amsterdam – 13 december – Het Huurders Netwerk Amsterdam feliciteert u, leden van de Tweede Kamer, met uw benoeming. U staat binnenkort, nog voor het kerstreces, een aantal plenaire debatten te wachten, waaronder het door de SP aangevraagde debat over bestaanszekerheid. Toenemende woonarmoede en woonongelijkheid spelen een belangrijke rol in de ondermijning van die bestaanszekerheid. Als Huurders Netwerk Amsterdam dringen wij er bij u op aan om:

.   U in te zetten voor het bevriezen van alle huur in 2024.

  • De WOZ waarde van woningen uit het puntenstelsel te halen

Huurders zijn extra kwetsbaar. Door verkeerd uitgepakte politieke keuzes zijn woningen schaars geworden en zijn de huren exorbitant gestegen. Daarbij betalen huurders door de opname van WOZ-punten in de het puntenstelsel voor de stijging van de waarde van hun woning, zonder daar ook maar iets van mee te krijgen. En door de invoering van inkomensafhankelijke huurverhogingen stijgt de huur voor wie meer verdient/is gaan verdienen dan de in 2013 ingevoerde inkomensgrens voor sociale huurwoningen in de kortste tijd tot de maximale huur.

Tot 2021 hadden huurders van sociale huurwoningen in ieder geval nog de zekerheid dat hun huur niet meer zou stijgen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ook die zekerheid is ondermijnd. Voor woningen die met hun huur inmiddels ruim zijn afbetaald moeten ze steeds meer betalen.

Het Huurders Netwerk Amsterdam vertegenwoordigt 35 Amsterdamse huurdersorganisaties en daarmee duizenden Amsterdamse huurders. Huurders die jaar op jaar geconfronteerd worden met door de overheid gelegaliseerde huurverhogingen. Van het centrum tot de ring worden zittende bewoners uitgerookt. Voor mensen met een laag of middeninkomen is er binnen de ring geen huurwoning meer te vinden.

Op woningen zijn enorme winsten behaald, ten koste van huurders en woningzoekenden. De woningmarkt is een vliegwiel van ongelijkheid. Ook woningbouwcorporaties – toch stichtingen zonder winstoogmerk – maken winst. Weliswaar is een groot deel van de opbrengst bestemd voor het realiseren van broodnodige nieuwe woningen, maar huurders daarvoor laten betalen is het bestrijden van de woonarmoede door het vergroten van de woonongelijkheid.

Om woonongelijkheid op te heffen is het van het grootste belang om de legalisering van automatische, sectorbrede huurverhogingen stop te zetten en verhuurders te verplichten tegenover huurders rekenschap af te leggen van waar hun huur blijft. Om woonarmoede op te heffen is het cruciaal om uit de algemene middelen fors te investeren in nieuwbouw en verdichting, leegstand te verbieden en kraken te gedogen.

Het Huurders Netwerk Amsterdam gaat graag met u in gesprek!

Zoek naar een pagina of bericht