Woningmarkt vliegwiel van ongelijkheid

13 december 2023
Huurverhoging 2024

Huurders dupe van door overheid gelegaliseerde exorbitante huurverhogingen

Amsterdam – 13 december – Door verkeerd uitgepakte politieke keuzes zijn woningen schaars geworden en huren exorbitant gestegen. Met de opname van WOZ-punten in het puntenstelsel betalen huurders voor de stijging van de waarde van hun woning, zonder daar ook maar iets van terug te zien. Bovendien wordt het verhuurders mogelijk gemaakt om door een verouderde inkomensgrens voor sociale huurwoningen de huur exorbitant te verhogen. Tevens zijn huurders, die de AOW-leeftijd hebben bereikt, sinds 2020 niet meer uitgezonderd van extra huurverhoging. In een open brief aan de Tweede Kamerleden verzoekt het HNA de huren te bevriezen.

Edith de Jong, voorzitter van het HNA: “Op woningen zijn enorme winsten behaald, ten koste van huurders en woningzoekenden. De woningmarkt is een vliegwiel van ongelijkheid. Ook woningbouwcorporaties – toch stichtingen zonder winstoogmerk – maken winst. Weliswaar is een groot deel van de opbrengst bestemd voor het realiseren van broodnodige nieuwe woningen, maar huurders daarvoor laten betalen is het bestrijden van de woonarmoede door het vergroten van de woonongelijkheid.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Als gevolg van de implementatie van inkomensafhankelijke huurverhogingen neemt de huur toe voor huishoudens met een inkomen dat hoger is dan de in 2013 vastgestelde inkomensgrens voor sociale huurwoningen. Huurders kunnen in zeer korte tijd het maximale huurniveau bereiken.

Pensioen

Tot 2020 hadden huurders van sociale huurwoningen de zekerheid dat hun huur niet meer zou stijgen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ook die zekerheid is weggevallen. Voor woningen die met hun huur inmiddels ruim zijn afbetaald, moeten ze steeds meer betalen.

Open brief

In een open brief aan de tweede kamer feliciteert het HNA de leden met hun benoeming. Naast de felicitaties vraagt het HNA aandacht voor de toenemende woonarmoede en woonongelijkheid. Deze spelen een belangrijke rol in de ondermijning van die bestaanszekerheid. Het HNA dringt er bij de Kamerleden op aan zich uit te spreken voor het bevriezen van alle (gereguleerde) huur in 2024 alsook de WOZ-waarde van huurwoningen uit het puntenstelsel te halen.

Over het Huurders Netwerk Amsterdam
Doel van de Vereniging HNA is het behartigen van de (im)materiële belangen van alle huurders en huurwoningzoekenden in de gemeente Amsterdam. De vereniging zet zich in voor voldoende betaalbare, duurzame, kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen en woonruimte. Het HNA maakt zich hard voor leefbare buurten en leefomgeving. Zowel individuele huurders in de sociale en commerciële sector als huurdersorganisaties kunnen lid worden van de Vereniging HNA. Er wordt een geringe contributie gevraagd. Aanmelden kan via onze site.

Noot voor de redactie: Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de Vereniging HNA, Marike Timmermans, op 06 – 505 282 33 of mailen naar communicatie@HNA.nl.

Zoek naar een pagina of bericht