Op zoek naar een huurwoning? Er komt een nieuw puntensysteem

7 december 2022

Zoekt u een sociale huurwoning en staat u ingeschreven bij WoningNet of Woonmatch? Goed om te weten dat vanaf 16 januari 2023 het puntensysteem verandert. Je bouwt niet alleen punten op met je inschrijftijd, maar ook als je heel dringend een woning zoekt of minimaal 4 keer per maand reageert op een woning. Punten kwijtraken kan ook. Dit biedt kansen voor mensen die dringend op zoek zijn naar een woning, maar geen of bijna geen inschrijftijd hebben. De huidige regels voor urgentie blijven bestaan.

Inschrijftijd blijft staan

De inschrijftijd wordt vanaf 16 januari uitgedrukt in wachtpunten. Hoe langer iemand staat ingeschreven, hoe meer wachtpunten. Je kunt wachtpunten niet kwijtraken. Pas als je een woning accepteert via WoningNet of Woonmatch Waterland, gaan die punten naar nul. Naast wachtpunten kun je straks zoekpunten en situatiepunten opbouwen. Voor jongeren zijn er ook startpunten.

Zoekpunten opbouwen of kwijtraken

Zoekpunten kan iedereen opbouwen. Stel je reageert minimaal 4 keer per maand op een woning, dan krijg je 1 zoekpunt. Je kunt ook zoekpunten kwijtraken: als je langere tijd niet reageert op woningen, niet verschijnt op een bezichtigingsafspraak of een woning weigert. Als dit vaker gebeurt, kun je ook alle zoekpunten kwijtraken. Wachtpunten blijven staan.

Situatiepunten bij spoed

Situatiepunten zijn bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben omdat ze uit elkaar gaan en kinderen hebben. Of met het gezin ergens inwonen en geen eigen woning hebben. Ook pleegjongeren of jongeren met Wmo-ondersteuning kunnen situatiepunten krijgen. Deze punten vraagt u online aan via vraagpuntenaan.nl. Dat kan vanaf 16 januari 2023. Binnen 4 tot 6 weken krijgt u bericht. De situatiepunten tellen mee bij 50 procent van het aanbod op WoningNet.

Startpunten voor jongeren

Startpunten zijn er alleen voor jongeren met een jongerencontract die in Amsterdam of Zaanstad wonen. Als jouw huurcontract binnen een half jaar afloopt, kun je eenmalig 10 startpunten krijgen. Voorwaarde is dat je in het afgelopen jaar minimaal elke maand op minstens 4 woningen hebt gereageerd.

Niet op zoek?

Huurt u nu een woning en bent u niet dringend op zoek, dan verandert er niet veel. Uw inschrijftijd wordt straks omgezet naar wachtpunten. Als u gebruik maakt van de regeling Vervallen woonduur, krijgt u voor die jaren ook wachtpunten. (bron: Gemeente Amsterdam)

Zoek naar een pagina of bericht