Huurplannen kabinet volstrekt onvoldoende

15 september 2020

De nieuwe huurplannen van het kabinet, bekend gemaakt op Prinsjesdag, zijn volgens ons volstrekt onvoldoende om de huidige wooncrisis het hoofd te bieden. Dat schreef het HNA deze week in een brief aan de Eerste Kamer en Tweede Kamer.

Er zijn te weinig nieuwbouwplannen, lokale overheden krijgen nauwelijks nieuwe middelen tot regulatie en de verlaging van de verhuurderheffing is een aanfluiting. Wij zijn zeer teleurgesteld”, aldus Han Wanders, woordvoerder namens het HNA.

Vijf over twaalf

Volgens ons is het niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf. Er zijn te weinig huurwoningen, de wachttijden zijn gigantisch en de huren onbetaalbaar. In de brieven eisen we dan ook een uitgebreid actieplan, waaronder o.a. het afschaffen van de verhuurderheffing, het stoppen van de verkoop van sociale huurwoningen, een omvangrijker nieuwbouwplan en het bevriezen en verlagen van de huren. Bovendien bepleit we het stopzetten van de automatische huurverhoging.

Speelbal van het grote geld

De woningmarkt is een speelbal van het grote geld. Het geloof dat de overheid in de markt heeft is onaanvaardbaar. Het geeft ruimte aan investeerders die de woningmarkt zien als een verdienmodel. Bovendien zijn er partijen die misbruik maken van het tekort en huurders wegpesten om nog meer geld te verdienen. Dat is schandalig.

Overheidsingrijpen is noodzakelijk. Huurders worden door de huidige crisis zwaar getroffen en bovendien steeds vaker gekort op uitkeringen. En dat terwijl de huren blijven stijgen. Regering en parlement, doe iets!

 

 

X

Zoek naar een pagina of bericht