Airbnb krijgt het steeds moeilijker

27 september 2020

Terwijl toeristen onze stad nog altijd mijden door de coronacrisis, krijgen lokale en landelijke overheden steeds meer vat op de Airbnb-problematiek. Deze week nam de Tweede Kamer een wet aan die verhuurders verplicht zich te registeren.

De registratiewet moet het voor de gemeente makkelijker maken om illegale verhuur op te sporen. Wie zich niet registreert maar wel zijn huis (ten dele) verhuurt, riskeert een boete van maar liefst 8700 euro. Wie tot drie keer toe de regels overtreedt, kan bovendien rekenen op een verhuurverbod.

Dit was niet het enige slechte nieuws voor kamer- en woningverhuurders. De hoogste rechter van Nederland besloot eerder deze week dat zeventig procent van de inkomsten uit kamerverhuur moet worden aangegeven in box 1. Dat maakt het verhuren van kamer via Airbnb ineens veel minder lucratief. Bovendien bepaalde het Europees Hof dinsdag dat het Amsterdamse vergunningstelsel verenigbaar is met de Europese regels. Een verstoorde lokale woningmarkt is volgens het Europees Hof voldoende reden voor een plaatselijk verbod van vakantieverhuur.

Het HNA is blij met de nieuwe en strenge aanpak van de misstanden in de vakantieverhuur. De strengere regel- en wetgeving ten aanzien van vakantieverhuur laat zien dat overheden de ernst van de situatie begrijpen.

Volg het HNA op Facebook en Twitter voor het laatste nieuws uit het netwerk. 

X

Zoek naar een pagina of bericht