Gevecht om de huurwoning

5 juni 2023

Zoek je een huurwoning in Amsterdam met een huur tussen de 1000 en 1500 euro? Dan ben je (helaas) niet alleen. Vaak aas je met zo’n 190 mensen op hetzelfde huis. Het aantal huurwoningen in Amsterdam daalt in rap tempo terwijl de vraag naar woningen in deze prijsklasse de afgelopen twee jaar vertwintigvoudigd is.

Huurmarkt loopt vast

Uit onderzoek van verhuurplatform Pararius blijkt dat de huurmarkt vastloopt. De trend dat de vraag naar huurwoningen groter is dan het aanbod is al langer aan de gang. Met name de middeninkomens vallen tussen wal en schip volgens Parariusdirecteur Jasper de Groot. Deze mensen verdienen teveel voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een gemiddelde koopwoning. Volgens De Groot heeft de overheid verschillende maatregelen aangekondigd die als negatief effect hebben dat verhuurders vrijesectorhuurwoningen verkopen. Het aanbod van woningen wordt hierdoor nog kleiner.

Situatie in Amsterdam volgens onderzoek Pararius

In twee jaar tijd steeg het gemiddelde aantal reacties op een vrije sector huurwoning in Amsterdam van respectievelijk 7 (Q1 2021) naar 29 (Q1 2022) naar 50 reacties (Q1 2023).

Een extreme verschuiving deed zich voor in de prijsklasse tussen € 1.000 en € 1.500 per maand. In twee jaar tijd vertwintigvoudigde het aantal geïnteresseerden tot gemiddeld 188. Vrije sector huurwoningen onder de € 1.000 per maand kunnen gemiddeld rekenen op 300 geïnteresseerden. Bekijk hier het hele onderzoek van Pararius.

Zoek naar een pagina of bericht