HNA over “doorbouwakkoord” bij de Commissie Wonen op 17 oktober

31 oktober 2023
Doorbouwakkoord; doorbouwen voor wie?

Op 22 september melde het Parool dat er een “doorbouwakkoord” tussen gemeente en ontwikkelaars is gesloten.

Ook een meerderheid van de Tweede Kamer bleek eind oktober voor een “doorbouwgarantie” voor projectontwikkelaars.

Dat komt er op neer dat de overheid garant moet staan, en dus het ondernemersrisico moet overnemen, van de projectontwikkelaars bij tegenvallende woningverkopen. Dus in feite moet de belastingbetaler opdraaien voor de falende marktwerking en betaalt de belastingbetaler de winst van de projectontwikkelaar.Onacceptabel, vindt het HNA.

Het HNA vraagt zich al jaren af: “wie bouwt er nu eigenlijk voor wie in Amsterdam en met wiens geld?” Het HNA wil dat de sociale stad centraal wordt gesteld en dat niet langer tegemoet wordt gekomen aan projectontwikkelaars en beleggers. Hoe minder marktwerking in de woningbouw, hoe beter!

Het uitgangspunt dat woningbouw voldoende winst voor ontwikkelaars en beleggers moet opbrengen om te bouwen en dat marktwerking tot een evenwichtige woonruimteverdeling leidt, is maatschappelijk gezien niet langer houdbaar. De woningen waar wel behoefte aan is worden onvoldoende gebouwd en de tweedeling in de samenleving wordt steeds groter. Steeds grotere groepen hardwerkende Amsterdammers vinden geen geschikte woning en grote kapitalen stromen naar grote, veelal buitenlandse investeerders. Dit systeem met perverse impulsen moet je als Gemeente Amsterdam niet in stand houden!

Het inspreken is hier terug te zien en het HNA standpunt over het doorbouwakkoord is
hier terug te lezen.

Zoek naar een pagina of bericht