HNA presenteert Werkplan 2024 aan wethouder Zita Pels op 19 oktober

31 oktober 2023
HNA presenteert Werkplan 2024 aan wethouder Zita Pels op 19 oktober

Op 16 september heeft het HNA Netwerk het HNA Werkplan 2024 en de bijbehorende begroting vastgesteld. Beide zijn inmiddels door de Vereniging HNA ingediend bij de subsidie aanvraag voor 2024.

Op 19 oktober heeft het voltallige Verenigingsbestuur het Werkplan 2024 met wethouder Pels besproken.
Veel punten sluiten aan bij de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting, maar de meeste gaan wel veel verder!

Het Werkplan bevat de volgende 5 speerpunten:

  1. betaalbaar houden van huurwoningen,
  2. vergroten van het aantal betaalbare huurwoningen,
  3. versterken van de positie van de Amsterdamse huurders en huurwoningzoekenden,
  4. terugdringen van marktwerking en
  5. meer transparantie en minder doelgroepenbeleid bij de toewijzing van huurwoningen.

Het HNA bestuur heeft haar grote zorg uitgesproken over het uitponden -het één voor éen verkopen- van huurwoningen door (kleinere) particuliere en een aantal (grote) commerciële verhuurders.

Het betreft vooral huurwoningen in de vrije sector. Huurders in de vrije sector, die toch al vogelvrij zijn, zijn daarvan de dupe.

De positie van huurders verslechtert niet alleen door een geringer aanbod van huurwoningen in Amsterdam, maar ook doordat de Verenigingen van Eigenaren dankzij de kopers een grotere stem krijgen in de gemengde complexen.

Het HNA krijgt steeds meer signalen dat huurders in gemengde wooncomplex buitengesloten worden van de overleggen van de Vereniging van Eigenaren en dat hun verhuurder, die als eigenaar wel lid is van de Vereniging van Eigenaren vooral voor zijn eigen belang en niet dat van de huurders opkomt.

Ook de doorwerking van de verkoopprijzen van woningen in de huren, via de WOZ in het puntensysteem, is een bron van zorg. Zorgen die de wethouder deelt. Zij wil met de huurdersorganisaties hierover in gesprek blijven.

Het HNA als belangenorganisatie voor alle huurders, ook die van commerciële verhuurders en de huurders in de vrije sector plus de huurwoningzoekenden, vindt dat het HNA niet langer bij de Prestatieafspraken mag ontbreken. Het HNA Werkplan 2024 is hier te lezen.

Zoek naar een pagina of bericht