Gaat het kabinet bezuinigen op de huurtoeslag?

22 mei 2023

Het kabinet dreigt te bezuinigen op de huurtoeslag vanaf 2025. De bezuiniging is nodig om uitvoeringskosten van twee nieuwe wetten te financieren. Een van die wetten is de Wet Betaalbare Huur. De Woonbond, de belangenorganisatie voor huurders, en de koepel van woningcorporaties Aedes zijn woest op het kabinet. Ook het HNA vindt dit heel vreemd. Het is juist de bedoeling dat huurders met lage inkomens een betaalbare huur houden.

Verhoging van de huurtoeslag wordt mogelijk teruggedraaid

Volgens de Woonbond gaat het om enkele euro’s tot tientjes per maand. Juist voor deze groep mensen is dat veel geld. De bezuinigingsmaatregel staat in de Voorjaarsnota en zou vanaf 2025 moeten ingaan. Begin dit jaar heeft het kabinet de huurtoeslag verhoogd, deze willen zij vanaf 2025 in stappen weer terugdraaien.

Ingrijpen Tweede Kamer nog mogelijk

Het HNA vindt net als Aedes en de Woonbond dat huurders niet moeten opdraaien voor de uitvoeringskosten van wetten die juist gemaakt worden voor mensen met een laag inkomen. De Tweede Kamer moet nog kijken naar het plan dat in de voorjaarsnota staat. Wellicht kan de Tweede Kamer nog ingrijpen.

Zoek naar een pagina of bericht