Controleer de maximale huurprijs bij inkomensafhankelijke huurverhoging

22 mei 2023
Laptop

Heb je een hoger inkomen en huur je sociaal dan kun je een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen. Dit is een vast bedrag, van maximaal 50 of maximaal 100 euro, waarmee de verhuurder jaarlijks de huurprijs mag verhogen.

Met een jaarlijkse stijging kan de huurprijs flink oplopen. Deze kan zelfs voorbij de huurtoeslaggrens (2023) van 806 euro en 6 cent komen. Dat is niet verboden maar de verhuurder mag niet meer huur vragen dan volgens het puntenstelsel mag. Alle sociale huurwoningen vallen onder het puntenstelsel.

Controleer de maximale huurprijs

Op de website van de Huurcommissie kun je narekenen hoeveel punten je woning scoort. De huurcommissie kan helpen met de ‘check je prijs’ tool om na te rekenen of de kale huur van de woning klopt. Het resultaat is een puntenaantal. Dit puntentotaal bepaalt de maximale huur van een zelfstandige sociale huurwoning. De verhuurder mag geen hogere huur vragen, wel een lagere huur. De Woonbond heeft een handig overzicht gemaakt van redenen om bezwaar te maken tegen de huurverhoging. Het is dus slim om de maximale huurprijs even te controleren met de tool van De Huurcommissie.

Zoek naar een pagina of bericht