Tijdelijke huurcontracten op de woningmarkt moeten weer een uitzondering worden. Daar is een meerderheid van de Tweede Kamer het gisteren over eens geworden. Wat verandert er nu voor huurders? En hoe zit dat als je nu een tijdelijk huurcontract hebt.
Ik heb een tijdelijk contract, wat nu?
Laten we beginnen met de huurders die nu een tijdelijk huurcontract hebben. Er verandert nu niets aan het contract dat je hebt. De nieuwe regels gaan namelijk gelden als je een nieuw huurcontract gaat afsluiten. In principe krijg je dan een contract voor onbepaalde tijd, mits je niet valt onder een van de uitzonderingen.
Waarom komen er nieuwe regels?
Vanaf 2016 mogen verhuurders in de vrije sector tijdelijke huurcontracten aanbieden. Het idee was dat daarmee het aanbod van huurwoningen groter werd. Dat bleek niet het geval. Voor verhuurders was het wel een goed verdienmodel. Want bij de wisseling van huurders hoeft een verhuurder zich niet te houden aan de wettelijk vastgestelde maximale huurverhoging. Veel huren zijn hierdoor ontzettend hoog geworden en veel huurders raakten na twee jaar hun huurhuis kwijt.
Met de nieuwe regels moeten huurders in principe weer een huurcontract voor onbepaalde tijd krijgen. Dit geeft huurders meer zekerheid. De regels moeten nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Wanneer die erover beslist, is nog niet bekend.
Welke uitzonderingen zijn er?
Zoals eerder gezegd, er zijn een paar uitzonderingen.
- Specifieke doelgroepen, zoals studenten, kunnen nog wel een tijdelijk huurcontract krijgen. Dit geldt dan bijvoorbeeld voor de duur van de studie.
- Vakantieverhuur blijft toegestaan. Ook blijft het tijdelijk verhuren van een huis mogelijk als de woningeigenaar bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland gaat werken.
- Een stelletje dat nu nog apart leeft, maar wil samenwonen, mag een woning tijdelijk verhuren. Zo kan het paar het samenwonen een tijdje proberen, zonder dat het huis van een van beide leeg komt te staan.
- Ook is afgesproken dat verhuurders het huurcontract mogen opzeggen als ze een naast familielid onderdak willen bieden.
HNA tevreden met dit voorstel
Het HNA is geen voorstander van al deze uitzonderingen. Zo blijft de achterdeur voor tijdelijke huurcontracten open. Maar het is wel een goed begin voor meer woonzekerheid voor huurders.