Aanpak Volkshuisvesting: ‘’Ouderen worden de woning uitgekeken en huurders leveren in op huurbescherming.’’

11 maart 2023

Het Huurders Netwerk Amsterdam bestudeert samen met haar netwerkleden het voorlopige plan voor de Aanpak Volkshuisvesting. Tot 27 maart is het mogelijk om gebruik te maken van de inspraakronde. HNA-netwerkleden hebben intensief meegedacht en zien in de voorgestelde aanpak goede en slechte punten. Met Han Wanders, deelnemer van de overlegtafel Woonparagraaf en prestatieafspraken, bladeren we eens door het plan. Wat opvalt volgens Han: ‘’Ouderen worden de woning uit gekeken en huurders moeten inleveren op huurbescherming.’’

Oplossingen worden bij huurders gezocht

Het is goed om te lezen dat de gemeente Amsterdam inmiddels doordrongen is van het feit dat het verkopen van sociale huurwoningen en liberalisatie van woningen moet worden teruggedrongen. Maar wat het HNA betreft mag hier wel een totale stop op komen. Veel oplossingen worden bij huurders gezocht in dit plan. Han Wanders: ‘Dat zie je bijvoorbeeld bij de doorstroming van woningen waar ouderen wonen. Ouderen worden de woning uit gekeken.’ Hij ziet liever dat regelingen om door te stromen aantrekkelijker worden gemaakt en gebeuren op basis van vrijwilligheid. Ook zijn sommige plannen in strijd met de huurbescherming. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kamerverhuur.

HNA heeft nog bestaansrecht

Een echte trendbreuk met de aanpak van afgelopen jaren is nog niet terug te zien in dit plan. Het aanbod van huurwoningen groeit in dit plan niet mee met de behoefte. Ook blijft het mogelijk om tijdelijke huurcontracten aan te bieden. Dat is voor huurders echt niet fijn en wenselijk. ‘Er is nog genoeg werk aan de winkel voor het HNA om de situatie voor huurders in Amsterdam te verbeteren.’ aldus Han Wanders.

‘Er is nog genoeg werk aan de winkel voor het HNA om de situatie voor huurders in Amsterdam te verbeteren.’ aldus Han Wanders.

Hoe nu verder?

Het HNA heeft het plan voor de Aanpak Volkshuisvesting gestuurd naar alle netwerkleden. Iedereen kan het rustig doornemen en het bestuur tot en met 7 maart voeden met ideeën en argumenten voor verbetering. Op basis daarvan maakt het bestuur een inspraakreactie die namens het HNA ingediend wordt. Na de inspraakronde is de gemeente Amsterdam weer aan zet. Als antwoord op de inspraakreacties komt er een Nota van Beantwoording. Daarin staat wat de gemeente wel of niet doen met de inspraakreacties. Daarna wordt de definitieve Aanpak Volkshuisvesting geschreven. Die gaat eerst naar het college en daarna naar de gemeenteraad. De raad neemt het definitieve besluit (naar verwachting) in de zomer van 2023.

Beeldmateriaal: Alexander Dummer via Unsplash

Zoek naar een pagina of bericht