Wet voor goed verhuurderschap

11 maart 2023

Heel goed nieuws voor huurders. De Wet goed verhuurderschap heeft de steun van de meerderheid van de Tweede Kamer. Met deze wet worden landelijke basisregels vastgelegd voor goed verhuurderschap. Huurders Netwerk Amsterdam is al langer van mening dat er meer en betere regels moeten komen om huurders te beschermen tegen de grillen van verhuurders.

Landelijke basisregels en lokale regels

Met deze wet worden landelijke basisregels vastgelegd voor goed verhuurderschap. Daarnaast kunnen gemeenten via verhuurvergunningen per wijk extra eisen stellen aan verhuurders. Als verhuurders zich niet goed gedragen kan een vergunning worden geweigerd of worden afgenomen. In de basisregels staat bijvoorbeeld dat verhuurders een helder en transparant selectieproces bij verhuur moeten hanteren om discriminatie te voorkomen. Verhuurders mogen geen intimidatie gebruiken en zijn verplicht om een schriftelijke huurovereenkomst aan te bieden bij het verhuren van een woning. De gemeente kan eisen stellen aan hoe verhuurders de landelijke basisnorm nakomen, dat de huurprijs wordt bepaald op basis van het woningwaarderingsstelsel en dat er een onderhoudsplan is en wordt uitgevoerd.

Meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag

Het is de bedoeling dat gemeenten een meldpunt oprichten waar huurders, woningzoekenden, arbeidsmigranten en andere mensen klachten kunnen indienen over onwenselijk verhuurgedrag. Het wordt voor de gemeente dan mogelijk om bij klachten op te treden.

Stemming binnenkort

Binnenkort wordt er gestemd over dit wetsvoorstel. Er kunnen nog een paar wijzigen doorgevoerd worden. Zo zijn er voorgestelde wijzigingen over het verlengen van de terugkijkperiode bij het vergeven van verhuurvergunningen en het beschermen van antikraakbewoners. Volgens de huidige planning zal de wet op 1 juli van kracht worden, het is de bedoeling dat gemeenten de meldpunten voor het einde van het jaar openen.

Beeldmateriaal: Brett Jordan via Unsplash

Zoek naar een pagina of bericht