Zonder voorrangsregeling nauwelijks sociale huurwoning te krijgen in A’dam

26 juni 2023

Het aantal sociale huurwoningen in de stad neemt toe, maar de groei blijft achter bij de doelstellingen. Bovendien neemt het aantal mensen dat op zoek is naar zo’n betaalbare huurwoning alleen maar toe. Mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning in Amsterdam maken vrijwel alleen kans op een woning als zij vallen onder een van de voorrangsregelingen. Het afgelopen jaar vonden slechts 22 mensen een sociale huurwoning die niet onder een van de regelingen vielen.

Het afgelopen jaar zijn er 9500 woningen vrijgekomen. Dat is een stuk meer dan in 2021, toen kwamen er 8000 woningen vrij. De cijfers staan in het jaarverslag van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Per saldo nam het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam, exclusief Weesp, de afgelopen drie jaar met 1499 woningen toe. “Het blijkt echter moeilijk om de uitbreiding met 3000 sociale huurwoningen te realiseren. Toch is sprake van een belangrijke trendbreuk, die waarschijnlijk niet mogelijk was geweest zonder die hoge ambities.

Opvallend is dat de groei van het aantal corporatiewoningen in het middeldure segment (met een maandelijkse huur tussen 808,06 en 1175,72 euro) wel op schema ligt: het aantal middeldure huurwoningen is gestegen met 1962 woningen. Daarmee is de beoogde groei van het middeldure segment in de periode 2020-2023 al gehaald.

Lees hier het volledige nieuwsartikel van het Parool.

Zoek naar een pagina of bericht