Wetsvoorstel om huurprijsbescherming uit te breiden

12 april 2023

Minister De Jonge wil woekerprijzen in de huursector aanpakken. Daarom is hij bezig met een nieuw wetsvoorstel om de huurprijsbescherming uit te breiden. Nu zijn vooral mensen met een laag inkomen beschermd, met deze wet kan dit worden uitgebreid naar middeninkomens. Meer huurwoningen krijgen dan een maximale huurprijs. Daarnaast wijzigt de wet het woningwaarderingsstelsel op een paar belangrijke punten.

Meer woningen vallen onder het huurprijsplafond

Op basis van verschillende kenmerken krijgt een huurwoning punten in het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het energielabel, de WOZ-waarde en het aantal vierkante meters. Het totale aantal punten bepaalt de maximale huurprijs van de woning. Dat gebeurt tot een bepaalde puntengrens. Boven deze grens geldt geen huurprijsregulering en kan de verhuurder zelf de huurprijs bepalen. Momenteel geldt de huurprijsregulering tot 148 punten of €808,06. Dit gaat verhoogd worden naar 186 punten of €1021,02 als de wet wordt aangenomen. Hierdoor gaan meer huurwoningen onder het huurprijsplafond vallen.

HNA voorstander van huurprijsbescherming

Het HNA is voorstander van het uitbreiden van de huurprijsbescherming. Daarom is dit wetsvoorstel een goed begin. Het HNA is benieuwd hoe het wetsvoorstel eruit komt te zien na consultatie van de wet. Wat ons betreft kan het wetsvoorstel op deze vier punten nog aangescherpt worden:

  • Het HNA is voorstander van huurprijsbescherming voor alle huurwoningen. Dit wetsvoorstel biedt slechts voor huren tot €1021,02 huurprijsbescherming. Door deze keuze lopen volgens het onderzoek van STEC Groep van september 2021, bijna 100.000 huishoudens huurprijsbescherming mis.
  • De nieuwe regeling moet gelden voor zowel nieuwe als bestaande contracten.
  • De WOZ waarden mogen op geen enkele wijze meer meetellen met de woonpunten van huurwoningen.
  • Het toekennen van extra punten op basis van het energielabel van de woning moet volgens het HNA geheel van tafel.

Beeldmateriaal: Micheile Henderson via Unsplash

Zoek naar een pagina of bericht