Wet tijdelijke huur opnieuw in debat

9 mei 2023

Donderdag 11 mei debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de initiatiefwet waarmee PvdA en ChristenUnie een einde willen maken aan tijdelijke huurcontracten. De initiatiefwet leek al bijna aangenomen in de Tweede Kamer maar op het laatste moment kwamen het CDA en VVD met voorstellen voor een wijziging van de initiatiefwet. Voorstellen waarbij er uitzonderingen zijn om wel gebruik te maken van een tijdelijk huurcontract. Dat is niet in geest met het voorstel van PvdA en ChristenUnie.

Het CDA en de VVD zijn van mening dat tijdelijke huur voor veel meer aanbod van woningen zorgt en leegstand voorkomt. Uit de evaluatie van de huidige tijdelijke contracten blijkt dat de inzet van tijdelijke contracten niet tot meer huurwoningen heeft geleid. Het effect op het terugdringen van de leegstand heeft ook geen groot effect gehad. Die bleef, sinds de invoering van de huidige tijdelijke contracten in 2016, stabiel op zo’n 12% van de private huurmarkt.

HNA voorstander voor meer woonzekerheid 

Het HNA is voorstander van de initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie omdat het voor huurders zorgt voor meer woonzekerheid.

Zoek naar een pagina of bericht