Verbod op tijdelijke huurcontracten opnieuw in debat

19 april 2023

De stemming over een wet die tijdelijke huurcontracten verbiedt, is uitgesteld omdat twee amendementen van de CDA en VVD voor onenigheid zorgen. Deze amendementen geven verhuurders meer rechten, waardoor particuliere verhuurders met maximaal één huurpand hun huurders op straat zouden mogen zetten als zij het huis willen verkopen of onderdak willen bieden aan een familielid. Opmerkelijk is dat VVD en CDA dit vergaande amendement pas indienden nadat alle debatten over de nieuwe huurwet al hadden plaatsgevonden.

Opnieuw in debat

De initiatiefnemers, Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (CU), van de wet vinden dat deze amendementen de huurbescherming ondermijnen en raden de Tweede Kamer aan om niet voor de amendementen te stemmen. „Een fundamentele wijziging die totaal haaks staat op het doel van de wet”, aldus Nijboer. „De verhuurder kan op elk willekeurig moment het huis verkopen of ermee dreigen als je de huurverhoging niet accepteert.” Een debat hierover zal waarschijnlijk na het meireces plaatsvinden.

HNA voorstander van stop op tijdelijke huurcontracten

Het HNA volgt de ontwikkeling rondom deze wet met interesse. Het HNA is voorstander van een stop op tijdelijke huurcontracten die geen garantie bieden op doorstroom. Dus de initiatiefwet van Nijboer en Grinwis is een mooi begin.

Zoek naar een pagina of bericht