Wet om woekerhuren tegen te gaan in de maak

1 maart 2023

Het kabinet wil verhuurders van woningen in het middensegment, die maximaal 1.120 euro per maand bedragen, kunnen beboeten als zij te hoge huurprijzen vragen. Minister De Jonge van Volkshuisvesting heeft afgelopen week de wet waarmee hij meer betaalbare woningen wil realiseren gepresenteerd.

Huurders beter beschermd
Het puntensysteem wordt verplicht, en dat betekent dat verhuurders die te veel voor een woning vragen een bestuurlijke boete riskeren. Deze boete kan oplopen tot maximaal 90.000 euro. In het voorstel staat dat gemeenten moeten toezien op de handhaving van de huurprijzen. Verhuurders die vanaf 1 januari 2024 een nieuwe huurder krijgen, mogen de huren jaarlijks verhogen met de cao-loonontwikkeling plus een half procent. De regulering blijft van kracht zolang als nodig is en zal elke vijf jaar opnieuw worden geëvalueerd. Dit beleid is bedoeld om woekerhuren tegen te gaan, die met name in grote steden voorkomen door woningkrapte. Als deze wet wordt aangenomen helpt dit om huurders beter te beschermen en is het voor verhuurders een stimulans om woningen te verduurzamen. Verhuurders kunnen namelijk wel een prijsverhoging doorvoeren als zij zorgen voor een ‘goed’ energielabel (A, B of C).

Goede ontwikkeling volgens het HNA
Het HNA vindt het een goede ontwikkeling dat de middenhuur gereguleerd gaat worden en het puntensysteem dwingend wordt gemaakt. Zo worden verhuurders eindelijk gedwongen om redelijke huren te vragen voor de betreffende woning.

 

Zoek naar een pagina of bericht