Wet Betaalbare Huur: nog meer concessies aanvastgoedsector

24 november 2023
Wet Betaalbare Huur nog meer concessies aanvastgoedsector

Het wetsvoorstel Betaalbare Huur is door demissionair minister De Jonge in november 2023 verder aangepast aan de wensen van de beleggers.

Met dit wetsvoorstel moet een deel van de vrije sector huurwoningen, via een aanpassing van de huurpunten, gereguleerd gaan worden. Waardoor woningen met een huur tussen 808 en 1123 euro (‘middeldure huur’) voortaan beschermd gaan worden.

Nadat in het voorstel de WOZ-waarde (de verkoopwaarde) van een huurwoning al veel zwaarder in de huurpunten was vastgesteld, heeft de demissionair minister nu ook de maximale huurprijs van nieuwbouw middeldure huurwoningen met meer dan 100 euro per maand (1235 euro) hoger vastgesteld. Op die manier wil hij de beleggers tegemoetkomen en hoopt hij de nieuwbouw van middeldure huurwoningen, die zeker in Amsterdam in 2023 bijna is stilgevallen, weer vlot te trekken.

Het HNA vindt het triest dat de overheid op deze manier de marktwerking stimuleert of, beter gezegd, de onvolkomenheden in de marktwerking compenseert. Waarom niet woningcorporaties deze woningen laten bouwen en hen hiervoor financieel ondersteunen met zachte leningen, borgstellingen en cofinanciering?

Het wetsvoorstel zal door het nieuwe parlement, dat op 22 november wordt gekozen, worden behandeld. Voor Amsterdam, waar bijna alle particuliere vrije sector huurwoningen boven de 1100 euro verhuurd worden, is deze wet van groot belang.

Zoek naar een pagina of bericht