Gezamenlijke actie HNA en FHCS “doe de huur-check”

24 november 2023
Gezamenlijke actie HNA en FHCS doe de huur-check

Heb je de posters al in Amsterdam zien hangen? Met deze posters roepen De Federatie Huurders Commerciële Sector (FHCS) en het HNA huurders in de vrije sector op om de ‘huur-check’ te doen.

Tot mei 2024 begrenst de tijdelijke ‘wet Nijboer’ huurverhogingen. Daarna moet de Wet betaalbare huur van demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting het reguleren van huren in de middenhuursector (tot ongeveer € 1120,-) door toepassing van het woningwaarderingsstelsel (WWS, puntensysteem) dwingend maken. De huurder betaalt op dit moment in minstens veertig procent van de middenhuurwoningen te veel als de kwaliteit van de woningen in ogenschouw wordt genomen. Een puntensysteem bestaat nu nog alleen in de sociale sector. Huurders in de vrije middenhuursector moeten zich het puntensysteem nu eigen gaan maken. Vandaar de postercampagne.

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de private sector enorm gestegen. Afgelopen 5 jaar betaalden nieuwe huurders in de 4 grote steden telkens gemiddeld € 160,- per maand meer dan de vorige bewoners. Deze ‘huursprong’ bij woningwisseling heeft ervoor gezorgd dat voor huurders in de vrije sector de huren de afgelopen twintig jaar veel meer gestegen zijn dan in de sociale sector. Door de wet en het puntensysteem zullen verhuurders verplicht worden zich aan de maximale huurprijzen te houden. Door deze maatregelen zal de huurprijs van ruim 300.000 woningen met gemiddeld € 190,- per maand omlaaggaan. Het HNA en de FHCS verlangen van de overheid dat de puntentelling niet alleen voor nieuwe huurcontracten, maar ook voor zittende huurders wordt toegepast.

Wij bieden de huurders in de vrije sector nu de mogelijkheid te berekenen wat hun eerlijke huur zou moeten zijn als het huidige puntensysteem op hun woning zal worden toegepast.
Kijk hier voor meer informatie over het puntensysteem en en een check op wat de huur van je woning zou moeten zijn.

Zoek naar een pagina of bericht