Leefbaarheid Amsterdam onder druk

11 november 2020

In een brief aan het college van burgemeester en wethouders roept het Huurders Netwerk Amsterdam op om drugstoerisme in de stad aan te pakken. Daarmee scharen we ons achter de recente brandbrief van het gezamenlijke bedrijfsleven aan de gemeente.

Al bijna tien jaar woedt in Amsterdam een discussie over de druk van toeristen op de stad. De toeristenbelasting is weliswaar verhoogd, maar tot positieve veranderingen leidde die verhoging niet. De leefbaarheid staat al tijden onder druk en wij vinden, net als het gezamenlijke bedrijfsleven, dat het tijd is voor actie.

Dertig miljoen toeristen in 2030

In de brief wijzen we onder meer naar cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. De verwachting is namelijk dat Amsterdam, als er niets gebeurt, in 2030 meer dan dertig miljoen bezoekers te verwerken krijgt, een toename van vijftig procent ten opzicht van vorig jaar. En de negatieve gevolgen van deze stromen bezoekers stapelen zich op: huurwoningen worden illegaal onttrokken aan de markt en zwart verhuurd, met waardestijgingen en uiteindelijk gentrificatie tot gevolg. Steeds meer Amsterdammers laten ons weten dat zij hun eigen buurt niet meer herkennen.

Over de hele wereld kent men Amsterdam van twee dingen: de vrije verkoop van drugs en de prostituees op de Wallen. Het aanbod schept de vraag en daarom moet er nu iets gebeuren aan het sensatietoerisme op de Wallen. We pleiten voor draconische maatregelen. In de brief doen we acht concrete aanbevelingen, waaronder het sluiten van alle coffeeshops in het centrum, het terugdringen van het aantal coffeeshops in andere stadsdelen en het invoeren van een ingezetenencriterium voor verkooppunten die overblijven. Dat houdt in dat alleen mensen met een Nederlands paspoort nog terechtkunnen in een coffeeshop. Daarnaast wijst het HNA nogmaals op het al eerder voorgestelde verbod op vakantieverhuur.

Leefbaar voor bewoners én bezoekers

In de brief benadrukken we dat het HNA niet tegen bezoekers en toeristen is. Integendeel. Bezoekers horen bij een hoofdstad als Amsterdam. Alleen rijzen de aantallen de pan uit. De balans is zoek en het kan zo niet langer. Amsterdam moet weer leefbaar worden. Voor bewoners én voor bezoekers.

Download onze brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Praat mee op het forum

Het forum van HNA is dé plek voor nieuws en discussie over huren in de hoofdstad. Ben je nog geen lid van het forum? Vraag dan je inloggegevens aan door een e-mal te sturen naar media@huurdersnetwerkamsterdam.nl.

Ook interessant

X

Zoek naar een pagina of bericht