HNA: versterk positie alle Amsterdamse huurders

17 juli 2023
versterk positie alle Amsterdamse huurders

Projectontwikkelaars pakken hun kans in vrije sector; huurder heeft het nakijken

Amsterdam – 13 juli 2023 – Ruim 30% van de Amsterdamse woningvoorraad wordt door particulieren verhuurd. In dit particuliere segment komen ook de meeste misstanden voor. Het HNA dringt er daarom op aan dat in de HVV 2024 ook regels voor het  particuliere segment worden opgenomen. Het HNA is voor goede afspraken met alle verhuurders, dus ook de particuliere. En uiteraard monitoring en handhaving.

 Voorzitter Bestuur  HNA Edith de Jong: “Na de zomer staat de Huisvestingsverordening 2024 op de agenda. In een open brief geven wij onze zienswijze op de voorgestelde aanpassingen in deze verordening. Als HNA stellen we hierbij de positie en de bescherming van de huurder centraal. Amsterdam heeft veel te weinig sociale en betaalbare huurwoningen waardoor volkshuisvesting is verworden tot het verdelen van schaarste. Grote groepen Amsterdammers vallen nu buiten de boot en worden de stad uit gedreven. Stijgende huizenprijzen als gevolg van speculatie werken via het puntensysteem door in de huren. Een gezonde stedelijke ontwikkeling vereist een gezonde volkshuisvesting. Dat betekent goede afspraken met de woningbouwcorporaties én met  de particuliere verhuurders. Het kan niet anders als je de positie van huurders wilt versterken. En het HNA maakt zich hard voor alle Amsterdamse huurders.”

Particuliere sector

Omdat ruim 30% van de Amsterdamse woningvoorraad particuliere huur betreft is het HNA er voor om alle huurwoningen onder het puntenstelsel te laten vallen. Dat zijn alle huurwoningen in de sociale en vrije sector én in de corporatie en commerciële sector. Daarnaast pleit HNA voor het optrekken van de WOZ-grens voor opkoopbescherming van € 540.000 naar € 1 miljoen. Hierdoor kan met een kleiner aantal koopwoningen worden gespeculeerd (buy to let).

Meetellen 18-23 jarigen

Er is een hiaat in de herhuisvestingsregels bij stadsvernieuwingsurgenten met betrekking tot jongeren van 18-23 jaar. Zij tellen bij sloop of renovatie niet mee voor de grootte van de nieuwe woning én ze hebben geen rechten noch een urgentie. In de voorgestelde nieuwe regeling tellen 18-23 jarigen wel mee bij het huishouden waar ze deel van uitmaken. Het  HNA pleit voor een verhoging van de leeftijdsgrens naar 27 jaar.  Enerzijds omdat dat In lijn is met de kostendelersnorm, die per 1 januari 2023 is verhoogd naar 27 jaar, en anderzijds omdat er voor jong volwassenen tot 27 jaar weinig alternatieven zijn naast het inwonen bij de ouder(s).

Voorrangsregeling

HNA pleit voor minder voorrangsregelingen zodat ook reguliere woningzoekenden een reële kans maken op een betaalbare woning. Slechts 23 van de 7.000 Amsterdamse sociale huurwoningen die in 2021 vrijkwamen, gingen naar woningzoekenden die niet onder een voorrangsregeling vielen. Dat is voor HNA te weinig. Er zijn meer woningen nodig voor mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden én voor hardwerkende mensen met een  normaal inkomen.

Over Huurders Netwerk Amsterdam
Doel van Vereniging HNA is het behartigen van de (im)materiële belangen van alle huurders en huurwoningzoekenden in de gemeente Amsterdam. De vereniging zet zich in voor voldoende betaalbare, duurzame, kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen en woonruimte. HNA maakt zich hard voor leefbare buurten en leefomgeving. Zowel individuele huurders in de sociale en commerciële sector als huurdersorganisaties kunnen lid worden van Vereniging HNA.

Noot voor de redactie: Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de Vereniging HNA, Marike Timmermans, op 06 – 505 282 33 of mailen naar communicatie@HNA.nl.

 

Zoek naar een pagina of bericht