HNA pleit voor verplichte verhuurdersvergunningen

16 oktober 2023
HNA pleit voor verplichte verhuurdersvergunningen

Beleggers komen en gaan en huurders zijn de dupe

Amsterdam – 13 oktober 2023 – In het derde kwartaal zijn de huren in de vrije sector met ruim 5% gestegen. De huren in de gereguleerde sector mogen in 2023 stijgen met maximaal 3.1%. Ondertussen neemt het aantal betaalbare huurwoningen steeds verder af. Enerzijds omdat een groot aantal buitenlandse investeerders duizenden betaalbare woningen in de verkoop zet. Anderzijds omdat particuliere beleggers massaal huurwoningen verkopen vanwege teruglopende rendementen. Het HNA vindt dat dergelijke uitwassen van ongebreidelde marktwerking maatschappelijk niet langer aanvaardbaar zijn. Zij roept de gemeente daarom op een halt toe te roepen aan het verkopen en uitponden van huurwoningen door beleggers en wil verplichte verhuurdersvergunningen voor alle huurwoningen.

Voorzitter Vereniging HNA Edith de Jong: Het HNA is dé belangenbehartiger voor alle huurders en huurwoningzoekenden in Amsterdam. We zien de situatie rond betaalbare woningen in Amsterdam rap verslechteren door marktwerking in combinatie met ondoordachte overheidsmaatregelen. Juist nu zouden de overheid en de gemeente de regie moeten terugpakken en weer een actief volkshuisvestingsbeleid en een actieve grondpolitiek moeten voeren. Dat betekent zelf opkopen van betaalbare huurwoningen voordat ze voorgoed aan de voorraad onttrokken worden. En ze zou corporaties en coöperaties moeten faciliteren die ook bijdragen aan het vergroten van de voorraad betaalbare woningen door opkopen en nieuwbouw. Het opdrijvende effect van de woningverkopen werkt via de WOZ door in de huurprijzen. Dat is een hele bedenkelijke wijze waarop de marktwerking op de koopmarkt ook de huurmarkt verziekt. De WOZ moet dan ook uit het puntensysteem.

Stop uitponden

Het HNA is faliekant tegen de verkoop van betaalbare woningen en zeker ook tegen het uitponden, het 1 voor 1 verkopen, van woningen in één complex. Het leidt tot een nog verdere verslechtering van de positie van huurders. Immers, zij mogen geen lid worden van een Vereniging van eigenaren en de verhuurder, die daar wel lid van is, komt op voor zijn eigen belangen en niet die van zijn huurders. Het HNA ontvangt steeds meer signalen die er op wijzen dat huurders in gemengde complexen buiten spel staan en zelfs geïntimideerd worden.

Meer betaalbare huurwoningen

Het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) wil meer betaalbare huurwoningen in de gemeente Amsterdam, de positie van huurders versterken, duidelijke afspraken met verhuurders en de uitwassen van de marktwerking terugdringen. De JongParticuliere beleggers verkopen massaal huurwoningen vanwege teruglopende rendementen wanneer ze een hogere vermogensbelasting moeten betalen en omdat en deel van de vrije sector straks onder het puntensysteem gaat vallen En ook grote buitenlandese investeerders trekken zich terug om financiele redenen. Zo verkoopt European Residential Reit 6900 woningen en Heimstaden wil 2500 woningen uitponden, voor een groot deel voormalig sociale huurwoningen. Dit is ongebreidelde marktwerking. Het HNA vindt dit maatschappelijk onaanvaardbaar. Wonen is geen markt, het is een mensenrecht. Huurders mogen hier niet de dupe van worden, zeker niet die huurders die van een salaris, uitkering of een pensioen genieten dat niet net zo snel stijgt als de woonlasten.

Verslechterde huurderspositie

De positie van de Amsterdamse huurders verslechtert. Kopen is niet voor elke huurder een haalbaar alternatief. Wanneer de gemeente Amsterdam nalaat om de voorraad betaalbare woning afdoende te beschermen, zal de kloof tussen kopers en huurders steeds groter worden en zullen steeds grotere groepen huurders in de problemen komen. En zullen steeds grotere groepen Amsterdammers buiten spel staan.

Over het Huurders Netwerk Amsterdam
Doel van de Vereniging HNA is het behartigen van de (im)materiële belangen van alle huurders en huurwoningzoekenden in de gemeente Amsterdam. De vereniging zet zich in voor voldoende betaalbare, duurzame, kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen en woonruimte. Het HNA maakt zich hard voor leefbare buurten en leefomgeving. Zowel individuele huurders in de sociale en commerciële sector als huurdersorganisaties kunnen lid worden van de Vereniging HNA. Er wordt een geringe contributie gevraagd. Aanmelden kan via onze site.

Noot voor de redactie: Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de Vereniging HNA, Marike Timmermans, op 06 – 505 282 33 of mailen naar communicatie@HNA.nl.

Zoek naar een pagina of bericht