Doorbouwakkoord; doorbouwen voor wie?

5 oktober 2023
Doorbouwakkoord; doorbouwen voor wie?

De gemeente Amsterdam wil de teruggelopen woningbouw vlottrekken. Een voorstel van GroenLinks en PvdA om de projectontwikkelaars tegemoet te komen “zodat zij hun sommetjes weer rond kunnen maken”, wordt op 7 november in de raadscommissie besproken. Daarnaast heeft de wethouder namens de gemeente een “doorbouwakkoord” met projectontwikkelaars gesloten.

Het HNA vindt het vreemd dat projectontwikkelaars, die de afgelopen jaren 100-den miljoenen aan de woningbouw in Amsterdam hebben verdiend, nu geholpen worden om hun winsten en hun verdienmodel overeind te houden.

Eerlijk is eerlijk, de bouw van sociale huurwoningen is wel op peil gebleven. Het “doorbouw-akkoord” gaat dus alleen over het middeldure segment en de koopwoningen. Veel ontwikkelaars willen geen middeldure huurwoningen meer bouwen omdat demissionair minister De Jonge heeft voorgesteld deze huren te gaan reguleren. Dan gaat hun winst omlaag en dus stoppen ze met bouwen.

Het HNA vindt dat vooral de woningcorporaties en wooncooperaties betaalbare woningen moeten bouwen en dat de gemeente Amsterda de marktpartijen niet tegemoet moet komen in “bouwtafels” en met “doorbouwakkoorden”

Het HNA vindt ook dat we af moeten van het uitgangspunt dat woningbouw voldoende winst voor de ontwikkelaar moet opbrengen en dat de marktwaarde van koopwoningen leidend is.

Een goede en betaalbare woning is een mensenrecht. Als de markt het laat afweten, moet de gemeente Amsterdam een gemeentelijk woningbedrijf overwegen!

Zoek naar een pagina of bericht