Gemeente Amsterdam hoopt woningnood in 2040 te hebben opgelost

13 februari 2023

De gemeente Amsterdam wil woningen in de hoofdstad voor iedereen weer betaalbaar maken. Dat staat in de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV). Woningdelen wordt makkelijker gemaakt en ouderen en gezinnen met een groot huis moeten worden verleid te verhuizen naar een kleinere woning. Met een reeks nieuwe maatregelen hoopt Amsterdam de woningnood in 2040 te hebben opgelost. (Lees het gehele artikel op de website van het Parool.)

Opvallende maatregelen

– Vanaf 2024 wordt het weer mogelijk om met meerdere mensen een huurcontract te delen.

– Er moeten afspraken met corporaties komen zodat zij toestemming gaan vragen als ze een sociale huurwoning willen verkopen. Dat mag alleen als de buurt ‘aantoonbaar verbeterd wordt’.

– De gemeente zet in op het vergunningsplichtig maken van het middensegment (tussen de 808 en 1175 euro huur). In de toewijzingseisen komt dan te staan dat deze woningen alleen verhuurd mogen worden aan mensen die een sociale huurwoning achterlaten.

– Ouderen die groot wonen moeten verleid worden kleiner of geclusterd te gaan wonen, met zorg aan huis. Gezinnen die in gelabelde gezinswoningen wonen krijgen zodra de kinderen het huis uit zijn een aanbod voor een kleinere woning. Onderzocht wordt of dit op termijn via tijdelijke contracten kan worden afgedwongen.

Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting

De Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV) is samen met partners tot stand gekomen, zoals de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), woningbouwcorporaties, huurdersverenigingen en zorgaanbieders. Ook het HNA heeft intensief meegedacht en inbreng gegeven. In het najaar van 2022 hebben Amsterdammers en Weespers meegedacht over maatregelen voor de AAV. Met 500 mensen is tijdens bijeenkomsten in de stad gesproken en ruim 600 mensen reageerden online. De bijna 1.000 aanbevelingen zijn als basis gebruikt voor de AAV. De inspraakperiode duurt 6 weken en loopt dus tot en met 27 maart 2023.

Zoek naar een pagina of bericht