FHCS: belangenbehartiger voor huurders in particuliere en vrije huursector

19 december 2022

De bij de Federatie Huurders Commerciële Sector (FHCS) aangesloten huurdersorganisaties in Amsterdam zijn ook aangesloten bij HNA. Zij komen op voor huurders in de commerciële sector. Dit zijn huurders met gereguleerde/sociale huurcontracten, vaak met huren ver boven de sociale huurgrens en huurders met niet gereguleerde/vrije/geliberaliseerde huurcontracten die vaak kampen met torenhoge huren. Dit is een sector, grote institutionele beleggers en particuliere verhuurders, die de laatste jaren hard groeit. Deze verhuurders hebben niet dezelfde maatschappelijke functie als woningcorporaties maar een winstoogmerk. De FHCS is een actieve gesprekspartner van beleidsmakers en zet de belangen en zorgen van huurders in de commerciële sector bij politici op de kaart. Flora te Riet is een van de bestuurders van FHCS, zij vertelt ons meer over wat FHCS precies doet.

Wat doet de FHCS?

Wij behartigen de belangen van huurders in de commerciële sector. Hiervoor schrijven we zienswijzen op te ontwikkelen beleid, lobbyen bij bestuurders, schuiven aan bij overleggen met andere belangenbehartigers en onderzoeksinitiatieven, ontwikkelen alternatieve beleidsvoorstellen en zoeken contact met media. Daarnaast geven wij voorlichting aan huurders en huurdersorganisaties. Wij geven informatie over hoe huurders zich kunnen verenigen, welke rechten zij hebben en delen ervaringen van huurders die samen met hun buren de stap hebben gezet om zich te verenigen.

De Federatie HCS is een netwerk waar huurdersorganisaties samenwerken en met elkaar discussiëren en ervaringen uitwisselen over de uitdagingen voor de commerciële sector. De Federatie HCS organiseert (digitale) bijeenkomsten voor huurdersorganisaties, kennissessies en stimuleert onderlinge samenwerking.

Wie zijn aangesloten bij FHCS?

Huurdersorganisaties in Amsterdam, maar ook elders in het land zijn bij ons aangesloten. Het Platform Bouwinvest bestaat uit de huurdersorganisaties in complexen die eigendom zijn van verhuurder Bouwinvest. Het Bouwinvest Residential Fund bezit ruim 20.000 woningen. Alle deelnemers zijn te vinden op de website van Federatie FHCS.

Wat verwachten jullie van de samenwerking met HNA?

Wij willen dat de positie van huurders in de commerciële sector meer de aandacht krijgt, dat HNA zich ook sterk maakt voor uitbreiding van huurbescherming voor huurders in commerciële sector. Wij willen bijvoorbeeld de WWS punten uitbreiden tot 300, toegang tot Huurcommissie,’ APK keuring’ voor alle huurwoningen om kwaliteit en duurzaamheid te garanderen en regulering van vrije huursector.

Welk thema willen jullie vooral agenderen?

Wij willen gelijke rechten/ behandeling voor huurders bij woningcorporaties en huurders in de commerciële sector.  Dus ook vertegenwoordiging van huurders in de commerciële sector bij prestatieafspraken met de gemeente. Heel veel detailpunten uit de plannen rond provinciale woondeal voor meer woningen worden doorverwezen naar prestatieafspraken en/of contacten van gemeenten met investeerders. De belangen van huurders uit de commerciële sector zijn daar niet in vertegenwoordigd.

Wat u verder nog kwijt wilt!

Het is belangrijk dat alle huurders met elkaar samen werken op de grote lijnen en zich niet uit elkaar laten spelen of laten verdelen door wantrouwen jegens elkaar. De sociale en commerciële  huursector hebben de volle aandacht nodig. Het terugdringen van de ‘markt’ in woonbeleid is voor beiden belangrijk. Wonen is een grondrecht en geen verdienmodel.

Zoek naar een pagina of bericht