Welke politieke partijen staan achter huurders?

13 maart 2023

Ruim 9 op de 10 huurders in Nederland vinden dat minimaal 30% van alle nieuwbouwwoningen uit sociale huur moet bestaan. Van alle deelnemende politieke partijen zijn er slechts 8 die zich uitspreken voor minimaal 30% sociale huur bij nieuwbouw. Dit blijkt uit een enquête van de Woonbond.

De Woonbond heeft haar achterban uit het hele land gevraagd om op drie stellingen te reageren. Politieke partijen in alle provincies zijn gevraagd om op dezelfde stellingen te reageren. In de uitkomsten wordt duidelijk dat de standpunten van een aantal partijen haaks staan op de wensen van huurders.

Bij sommige verzet tegen meer sociale huur

In veel provincies zijn VVD, FvD, Ja21 en SGP tegen het minimum van 30% sociale huur bij nieuwbouwplannen, op dit punt botsen zij met het merendeel van hurend Nederland. Hiermee verzetten zij zich ook tegen het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge om bij nieuwbouw 30% sociaal te realiseren.

Andere partijen denken per provincie verschillend

Partijen die het meest overeenkomen met de uitspraken van huurders blijken in willekeurige volgorde: CDA, PvdA, SP, CU, GL, Denk en PvdD. Wat verder opvalt is dat zowel PVV als BBB in verschillende provincies zich verschillend uitspreken over het minimum van 30% sociale huur bij nieuwbouw.

Lees het volledige artikel op de website van de Woonbond.

Zoek naar een pagina of bericht