Persbericht: HNA start vereniging voor Amsterdamse huurders en huurwoningzoekende

22 mei 2023

Van Stichting naar Vereniging voor meer politieke slagkracht

In april 2023 is Huurders Netwerk Amsterdam opgericht. De vereniging biedt haar leden – individuele Amsterdamse huurders, huurwoningzoekenden en huurdersorganisaties – een georganiseerde aanpak voor voldoende betaalbare en duurzame woningen voor alle Amsterdamse huurders. De komende maanden richt Vereniging HNA zich op actuele onderwerpen, zoals de Aanpak Amsterdamse Volkshuisvesting, de Prestatieafspraken en het monitoren van nieuwe wetgeving zoals: de Wet goed verhuurderschap de Wet betaalbare huur, de Wet versterking regie volkshuisvesting en het initiatief wetsvoorstel Nijboer/Grinwis Wet vaste huurcontracten

Voorzitter Vereniging HNA Edith de Jong: “We zijn voortgekomen uit de Stichting HNA, met dat verschil dat we nu een echte ledenorganisatie zijn waar huurdersorganisaties, individuele huurders en huurwoningzoekenden welkom zijn als lid. Er is veel te doen rondom huurwoningen en gezien de (huur)woningmarktontwikkelingen zal de wooncrisis fors toenemen. Een gezamenlijk optreden van alle betrokkenen maakt dat we sterker staan, sneller kunnen acteren en meer invloed uit kunnen oefenen. Het woningtekort in Amsterdam bedraagt op dit moment 45.000 woningen en de verwachting is dat dit aantal nog zal groeien. De huren zijn veelal onbetaalbaar en het onderhoud van veel huurwoningen laat te wensen over. Door gezamenlijk op te treden richting de gemeente, politiek, woningbouwcorporaties en investeerders kunnen we een vuist maken en zorgen voor verbetering van huurmogelijkheden, de kwaliteit van woningen en een leefbare buurt.”

Belangenbehartiging

Vereniging HNA behartigt de belangen van huurders en huurwoningzoekenden in Amsterdam. HNA oefent invloed uit op de politieke menings- en besluitvorming en het beleid van verhuurders. Namens de leden pakt HNA thema’s aan zoals tijdelijke jongerencontracten, ouderenhuisvesting en middenhuur. De Vereniging geeft informatie en advies aan huurders over hun rechten en plichten en organiseert bijeenkomsten om huurders te informeren en te mobiliseren. Met nieuwsbrieven en webinars verstrekt de Vereniging informatie over een breed scala aan onderwerpen die te maken hebben met wonen en huur. Zoals bijvoorbeeld huurprijsbeleid, huisvestingsbeleid, leefbaarheid, energiebesparing, renovaties en onderhoud.

Nieuw Bestuur

Het vierkoppige bestuur bestaat uit Jan van den Berg (Federatie Huurders Commerciële Sector), Egon Hogenboom (OWA50plus), Jaap Draaisma (Onderzoeker grootstedelijke vraagstukken Hogeschool van Amsterdam) en Edith de Jong (Stichting HNA). Adviseurs van het bestuur zijn !Woon, de Woonbond en andere deskundigen. De stichting HNA draagt haar taken en activiteiten de komende maanden over aan de Vereniging HNA zodat deze op 1 januari 2024 volledig in de plaats kan treden van de Stichting HNA.

Over Huurders Netwerk Amsterdam

Doel van Vereniging HNA is het behartigen van de (im)materiële belangen van alle huurders en huurwoningzoekenden in de gemeente Amsterdam. De vereniging zet zich in voor voldoende betaalbare, duurzame, kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen en woonruimte. HNA maakt zich hard voor leefbare buurten en leefomgeving. Zowel individuele huurders als huurdersorganisaties kunnen lid worden van Vereniging HNA.

Noot voor de redactie: Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de Vereniging HNA, Marike Timmermans, op 06 – 505 282 33 of mailen naar communicatie@hna.nl.

Zoek naar een pagina of bericht