HNA nauw betrokken bij actie Entrepotdok

30 januari 2023

Afgelopen najaar maakte Woningcorporatie de Alliantie bekend dat zij 140 sociale huurwoningen in het Entrepotdok in Amsterdam-Centrum wil verkopen. De woningen worden aangeboden aan de zittende huurder of worden na het vertrek van een bewoner op de vrije markt aangeboden. Een grote groep bewoners komt hiertegen in verzet en weet met gerichte acties de geplande verkoop -voorlopig- stop te zetten. Het HNA heeft de actie nauwgezet gevolgd, met mankracht gesteund en een financiële bijdrage geleverd aan de actiegroep. Het HNA is tegen sloop, verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen. Met Susan van Putten, voorzitter bewonerscommissie Entrepotdok, blikken we terug op deze succesvolle actie.

Er was een grote groep mensen aanwezig bij de actie. Hoe hebben jullie zoveel bereik gecreëerd?

Ja, er waren ongeveer 250 mensen aanwezig bij de demonstratie in december. Toen we hoorden over de plannen van Woningcorporatie De Alliantie zijn we met de bewoners bij elkaar gekomen. We hebben besloten om een online petitie te starten. Dat ging hard. De petitie trok de aandacht van Michel van Wijk, lid van de Stadsdeelcommissie Centrum. Hij bracht ons in contact met Groen Links, PvdA en SP. Het Parool heeft dat opgepikt en hebben er toen een stukje over geschreven. Vervolgens ging het NRC er ook over berichten. Dat is allemaal gaan rollen mede door de petitie.

En wat gebeurde er toen?

We hebben brieven gestuurd aan de wethouder. Ingesproken bij de stadsdeelcommissie en bij de raadscommissie. We hebben politiek gezien de tijd mee. Samen met Actiegroep Niet te Koop hebben we een demonstratie georganiseerd op 10 december. Via sociale media hebben we daar veel aandacht voor gevraagd. In ons complex bleken mensen te wonen die goed zijn in het maken van filmpjes en flyers. Dus we konden onze boodschap ook visueel goed overbrengen.

Het HNA heeft jullie actie financieel ondersteund. Wat hebben jullie daarmee kunnen doen?

We hebben flyers gedrukt. Posters laten ontwerpen en printen en onze website vernieuwd. Een van de bewoners van de Entrepotdok is vormgever, dus we hebben veel met elkaar kunnen doen. We konden gebruik maken van het netwerk in ons complex.

Gaan jullie je aansluiten bij ons netwerk?

Ja, dat doen we. Het is fijn dat er zo’n platform is. Hoe meer je met elkaar optrekt, des te meer kun je voor elkaar krijgen.

Waarom?

Wij zijn zo gesteund door andere partijen. Als de verkoop bij ons niet doorgaat moeten we voorkomen dat het op een andere plek wel gebeurt. Wij willen dan ook graag andere clubs steunen. De problematiek moet goed opgelost worden en met het HNA kunnen we de krachten bundelen.

Hoe gaat het nu verder?

De Alliantie heeft even op de pauzeknop gedrukt. Er wordt nu onderhandeld over de nieuwe prestatieafspraken. De petitie gaan we binnenkort aanbieden aan de Alliantie.  We moeten de druk op de ketel houden totdat de geplande verkoop definitief van de baan is. Dus ook de komende tijd blijven wij de publiciteit zoeken. Misschien wordt de verkoop wel gestopt, laat het een stimulans zijn om ook op andere plekken strijdbaar te zijn.

 

Zoek naar een pagina of bericht