Groot deel Tweede Kamer voorstander van aanscherpen regels particuliere huur

24 maart 2023
Miniatuur huisje met huissleutel

De Tweede Kamer is bezig met het verder aanscherpen van de regels voor particuliere huur. Een wetsvoorstel van de PvdA en de ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden lijkt op steun te kunnen rekenen van een grote meerderheid. Tijdelijke huurcontracten voor studentenkamers blijft wel mogelijk.

Tijdelijke huurcontracten zorgen voor onzekerheid

Tijdelijke huurcontracten zorgen voor onzekerheid bij huurders. Hierdoor kunnen veel huurders geen stabiele woonsituatie opbouwen. De Tweede Kamer wil hier verandering in brengen door het tijdelijk huurcontract aan banden te leggen. Zo moet de huurprijs na afloop van het tijdelijke contract in lijn blijven met de wettelijke huurprijs en moet er meer ruimte komen voor huurders om bezwaar te maken tegen een opzegging van het contract. Ook moeten verhuurders aantonen dat er een goede reden is om het contract niet te verlengen.

HNA voorstander van aanscherpen regels particuliere huur

Het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) is voorstander van het aanscherpen van de regels voor particuliere huur. Huurders verdienen zekerheid en bescherming in deze oververhitte huurmarkt. De plannen worden ook gesteund door huurdersorganisaties en verschillende politieke partijen. Verhuurders zijn echter kritisch en vrezen dat de plannen de markt voor tijdelijke huurcontracten zullen verstoren.

De komende maanden zal er verder gediscussieerd worden over de plannen, voordat er een definitief besluit wordt genomen. Het is nog onduidelijk of en wanneer de plannen in werking zullen treden.

Zoek naar een pagina of bericht