Gemeente negeert burgerinbreng over prestatieafspraken

22 februari 2024
Gemeente negeert burgerinbreng over prestatieafspraken

Huurders Netwerk Amsterdam stuurt boze brief aan de Raad

Amsterdam – 21 februari 2024 – De Prestatieafspraken, die gemaakt zijn over de sociale huursector in de komende jaren, laten nog steeds de verkoop van deze woningen toe, zo constateert de Vereniging Huurders Netwerk Amsterdam (HNA). Het eindresultaat van de Prestatieafspraken 2024-2028 is nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van Amsterdam en laat weinig terugzien van de inbreng van Amsterdammers aan de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAVH). Die grootschalige inbreng was door de gemeente georganiseerd eind 2022-begin 2023. Het HNA uit vandaag haar verbijstering in een open brief aan de gemeenteraad.

Edith de Jong, voorzitter van het HNA: “In het eindresultaat van de Prestatieafspraken vinden we bar weinig terug van de inbreng van Amsterdamse huurders. Er mogen meer sociale huurwoningen worden verkocht dan voorheen gebeurde, terwijl de ‘voorraad’ sociale huurwoningen de afgelopen decennia drastisch is geslonken! Begane grond woningen – bedoeld voor senioren en mensen die slecht ter been zijn – mogen nog steeds worden verkocht. En ook eengezinswoningen worden nog steeds te koop aangeboden, terwijl deze woningen juist de langste verhuisketen opleveren en onmisbaar zijn om mensen met cruciale beroepen voor de stad te behouden.”

Woningnood

Een woning is een fundamentele behoefte voor iedereen om een veilige en stabiele basis te hebben. Woningnood zou niet mogen bestaan. De verkoop van sociale huurwoningen beschouwt het HNA dan ook als onfatsoenlijk en bovendien een verkeerde manier van financiering voor de bouw van nieuwe sociale huurwoningen. Daarom eist het HNA in haar open brief:

  • Geen verkoop, sloop of liberalisatie van sociale huurwoningen
  • Duidelijkheid over de termijn dat er nog vanuit de oude afspraken verkocht mag worden
  • Bescherming van grote woningen, begane grond woningen en atelierwoningen
  • Jaarlijks monitoren van de afspraken met huurdersgroepen
  • Terugkeergarantie bij verbouw en renovatie
  • Een concreet programma voor jongerenhuisvesting, met vaste contracten

Prestatieafspraken

Het maken van Prestatieafspraken over de sociale huurwoningen van woningcorporaties is wettelijk verplicht. Zij moeten gemaakt worden tussen de woningcorporaties, de gemeente en de koepel van huurdersorganisaties van die corporaties. Het HNA, als brede vereniging van huurders, was niet bij de onderhandelingen betrokken. De afspraken gaan over de toekomst van de sociale huursector: huurhoogte, verbeteringen, duurzaamheidsinvesteringen, positie van doelgroepen, verkoop, sloop en liberalisatie. Door verkoop wil men de financiering van de nieuwbouw van sociale huurwoningen rondkrijgen.

Over het Huurders Netwerk Amsterdam
Doel van de Vereniging HNA is het behartigen van de (im)materiële belangen van alle huurders en huurwoningzoekenden in de gemeente Amsterdam. De vereniging zet zich in voor voldoende betaalbare, duurzame, kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen en woonruimte. Het HNA maakt zich hard voor leefbare buurten en leefomgeving. Zowel individuele huurders in de sociale en commerciële sector als huurdersorganisaties kunnen lid worden van de Vereniging HNA. Er wordt een geringe contributie gevraagd. Aanmelden kan via onze site.

Noot voor de redactie: Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de Vereniging HNA, Marike Timmermans, op 06 – 505 282 33 of mailen naar communicatie@HNA.nl.

Zoek naar een pagina of bericht