Verslag Provada; 11, 12 en 13 juni

19 juni 2024
Verslag Provada; 11, 12 en 13 juni

Minister De was prominent aanwezig op de Provada. Hij gaf aan dat hij na de opheffing van het ministerie van Vrom in 2010 wel de regie moest nemen op volkshuisvesting en dat hij moest corrigeren wat de afgelopen 10 jaar uit de rails was gelopen.

Hij is er heilig van overtuigd is dat de overheid de wettelijke taak heeft om de huurders veel beter te beschermen. Voor 40% van de huurwoningen wordt door verhuurders veel te veel huur gevraagd. Maar de overheid moet de investeringsbereidheid van beleggers in woningen blijven garanderen en stimuleren, zodat nieuwbouw doorgaat.

Hij kijkt terug op zijn beleid in de afgelopen  2, 5 jaar en heeft goede hoop dat het nieuwe kabinet dit beleid voortzet. De Wet betaalbare huur zal op zijn laatste dag als minister in de Eerste Kamer behandeld worden. Hij geeft aan dat hij die wet belangrijk vindt om huurder beter te beschermen: ‘Er zijn 300.000 mensen op dit moment die hun huur aan het eind van de maand niet kunnen betalen. Ik moet die als minister beschermen, anders ben geen knip voor de neus waard.’ De waarschuwingen uit de rapporten ken ik, maar die komen deels ook van mensen doe sowieso tegen regulering van middenhuur zijn.

Adviezen aan beoogde opvolger Keijzer:’ Kies voor continuïteit en bouw op het fundament dat nu gelegd is. Heb een groot hart, zorg dat je iedereen hoort en goed luistert. Hou je rug recht , want je moet bestand zijn tegen de lobby.’

Buiten waren de eisen van het protest helder:

  • Prioriteer  het uitbannen van dakloosheid en voorkom precair en te duur wonen
  • Onteigening van leegstaande panden, braakliggende bouwgrond en huisjesmelkers
  • Stop met het subsidiëren van parasitaire beleggers
  • Stop met de verkoop en onnodige sloop van sociale huurwoningen
  • Maak een einde aan de financialisering van de huisvesting en de grond
  • Een eind aan gentrificatie en segregatie van de stad

En een demonstrant uit Rotterdam bood de bezoekers van de Provada vastgoedbeurs een unieke beleggingskans: te koop potje gebakken lucht voor 29.000 euro , het gemiddelde loon in Nederland, aan: Geen extra kosten, geen beheer, geen onderhoud, rendement gegarandeerd!

Het leverde gesprekken op waarin veel gangbare ‘gebakken lucht’ argumenten voorbij kwamen: de gemeente vraagt te hoge grondprijzen, te veel belasting op bouwmaterialen, bouw en ontwikkeling, meer bouwen dan zakt de prijs vanzelf, want markt wet: meer aanbod, lagere prijzen.

Zoek naar een pagina of bericht