Wet betaalbare huur

23 mei 2024
Wet betaalbare huur

Het is onzeker of de Wet betaalbare huur per 1 juli kan worden ingevoerd. De Tweede Kamer stemde op 25 april in met de wet, maar wel in flink aangepaste vorm. De verwachting was toen al dat de Eerste Kamer advies aan de Raad van State zou vragen over de effecten van de aangepaste wet.

Want een meerderheid van de  Eerste Kamer wil de wet zorgvuldig behandelen. BBB heeft zelfs geprobeerd om de wet controversieel te verklaren. En de Eerste Kamerfractie van 50+ had voorgesteld om een extra advies te vragen aan de Raad van State over een onderdeel van het wetsvoorstel. Hierover zou de Eerste Kamer op 21 mei beslissen. In een aansluitende e-mailprocedure in de commissie (die afliep op vrijdag 17 mei 2024, 12.00 uur) heeft de commissie in meerderheid besloten geen voorlichtingsverzoek ter vaststelling door te geleiden naar de plenaire vergadering.

De Eerste Kamer heeft nu 28 mei vastgesteld als datum waarop de Eerste Kamerleden hun schriftelijke inbreng kunnen leveren. Daarna volgt nog een termijn van een aantal weken voor de minister om op die inbreng te reageren.

De gevolgen van de Wet betaalbare huur kunnen groot zijn. Zeno Winkels, directeur Woonbond, waarschuwt  in het Parool dat twee onnodige maatregelen in de wetten de sociale woningvoorraad juist laten verminderen. Het artikel is hier te lezen.

Op 2 mei is in de Algemene Leden Vergadering voorgesteld om vanuit het HNA te reageren. Binnenkort meer hierover.

Zoek naar een pagina of bericht